Підвищення довговічності сплаву АМг6м енергетичною обробкою в умовах повзучості - Пошивалов, В.П.; Борщевська, Д.Г.; Рябчій, В.Д.; Телегіна, І.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено вплив проміжної енергетичної обробки в умовах повзучості зразків сплаву АМг6М на механічні характеристики і мікроструктуру матеріалу. Виявлено, що комбінована енергетична обробка, яка включає дію полів різної фізичної природи, збільшує час до руйнування зразків сплаву АМг6М за повзучості та показники короткочасної міцності матеріалу. Показано, що поліпшення характеристик міцності досягається за рахунок заліковування дефектів і підвищення щільності дислокацій. Исследовано влияние промежуточной энергетической обработки в условиях ползучести образцов сплава АМг6М на механические характеристики и эволюцию микроструктуры материала. Выявлено, что комбинированная энергетическая обработка, включающая действие растягивающих и сжимающих нагрузок в тепловом поле с последующей ударной ультразвуковой обработкой, повышает время до разрушения образцов сплава АМг6М и показатели кратковременной прочности материала. Показано, что улучшение прочностных характеристик исследуемого сплава достигается за счет залечивания дефектов и повышения плотности дислокаций, обеспечивающего деформационное упрочнение. The influence of intermediate energy processing in the conditions of АМг6М alloy specimens creep on mechanical characteristics and evolution of the material microstructure has been investigated. It has been found that the combined energy processing, including tensile and compressive stresses action in thermal field with following impact ultrasonic treatment, increases the time to failure of АМг6М alloy specimens and indices of materials short-time strength. It is shown that the improvement of strength characteristics of the investigated alloy is obtained by the healing of defects and increase of the dislocation density that provides strain hardening.