Структура і властивості тривало експлуатованих сталей гіперболоїдних сіткових веж Шухова - Никифорчин, Г.М.; Кутний, А.О.; Студент, О.З.; Кречковська, Г.В.; Звірко, О.І.; Курнат, І.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено хімічний склад, структуру, твердість, корозійну тривкість та електрохімічні властивості металу автентичних й відремонтованих конструктивних елементів водонапірних веж у містах Миколаєві і Черкасах та Аджигольського маяка, зведених на початку ХХ сторіччя за проектами В. Г. Шухова. Проаналізовано можливі причини руйнування ремонтних зварних з’єднань сталей, виготовлених за різними технологіями, та вплив складу корозивного середовища і температури випроб на корозійно-електрохімічні властивості автентичних сталей. Встановлено, що найнижча корозійна тривкість притаманна металу Аджигольського маяка, що, очевидно, пов’язано з тривалим наводнювальним впливом агресивнішого (хлоридовмісного) корозивного середовища. Исследованы химический состав, структура, твердость и электрохимические свойства металла аутентичных и ремонтных конструкционных элементов водонапорных башен в Николаеве и Черкассах, а также Аджигольского маяка, возведенных в начале ХХ столетия за проектами В. Г. Шухова. Проанализированы возможные причини разрушений ремонтных сварных соединений сталей, изготовленных за разными технологиями, и влияние состава коррозионной среды и температуры испытаний на коррозионно-электрохимические свойства аутентичных сталей. Установлено, что наиболее низкая коррозионная стойкость свойственна металлу Аджигольського маяка, что, очевидно, связано с длительным наводороживающим влиянием более агрессивной (хлорсодержащей) коррозионной среды. The chemical composition, structure, hardness, and electrochemical properties of the authentic and repair metal of structural elements of water towers in the cities of Mykolaiv and Cherkasy and also of Adziogol lighthouse, constructed in the early twentieth of the century according to V. G. Shukhov’s projects, are studied. The possible reasons of fracture of repair welded joints of steels manufactured by different technologies and the influence of corrosive environment composition and tests temperature on the corrosion-electrochemical properties of authentic steel are analyzed. It is found that the Adziogol lighthouse metal has the lowest corrosion resistance, which is attributed to long-term hydrogenation effect of the more aggressive (chloride) corrosive medium.