Синергічні екстремуми сумішей інгібіторів корозії металів у водно-сольових розчинах - Ледовських, В.М.; Левченко, С.В.; Тулаінов, С.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено вплив окремих компонентів та синергічних сумішей поверхнево-активних речовин з неорганічним пасиватором на електрохімічну і корозійну поведінку сталі у нейтральному водно-сольовому розчині. Встановлено характер зв’язку між співвідношенням концентрацій компонентів композицій в агресивному середовищі та їх впливом на електрохімічну та корозійну поведінку металів (ізомолярні серії). Виявлено, що за синергічних максимумів гальмування анодної реакції іонізації металів найбільше і найвідчутніша зміна параметрів їх пасивного стану (корозійний потенціал, густину струму повної пасивації та потенціал піттингоутворення). При цьому забезпечується практично повний протикорозійний захист сталі. Исследовано влияние отдельных компонентов и синергетических смесей поверхностно-активных веществ с неорганическим пассиватором на электрохимическое и коррозионное поведение стали в нейтральном водно-солевом растворе. Установлен характер связи между соотношением концентрации компонентов композиций в агрессивной среде и их влиянием на электрохимическое и коррозионное поведение металлов (изомолярные серии). Выявлено, что в условиях синергетических максимумов торможение анодной реакции ионизации металлов наибольшее и наиболее ощутимо изменение параметров их пассивного состояния (коррозионный потенциал, плотность тока полной пассивации и потенциал питтингообразования). При этом обеспечивается практически полная антикоррозионная защита стали. The influence of individual components and synergic mixtures of adsorption surfactants with inorganic passivator on electrochemical and corrosion behaviour of steel in neutral aqueous salt solution was investigated. The extreme nature of the relationship between the ratio of concentrations of the synergic compositions in aggressive medium and their influence on the electrochemical and corrosion behaviour of metals (isomolar series) was found. In the state of maximum synergy there is the most retarding anodic reaction of metals ionization is the greatest and also is the greatest influence on the parameters of the passivated state (corrosion potential, full passivation current density and pitting formation potential). It provides practically complete corrosion protection of steels.