Методика встановлення типів макроруйнування конструкційних матеріалів за параметрами вейвлет-перетворення сигналів акустичної емісії - Назарчук, З.Т.; Скальський, В.Р.; Станкевич, О.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Вивчено особливості сигналів акустичної емісії під час макроруйнування структурно різних конструкційних матеріалів. Для цього використано результати аналізу локальних особливостей сигналів АЕ за їх неперервним вейвлет-перетворенням. За критерієм ідентифікування типів макроруйнування оцінено крихке, в’язко-крихке та в’язке руйнування. Встановлено характерні відмінності сигналів за шириною смуги частот, тривалістю її випромінювання та зміною значень домінуючої частоти. Исследованы особенности сигналов акустической эмиссии при макроразрушении структурно различных конструкционных материалов. Для этого использованы результаты анализа локальных особенностей сигналов АЭ по их непрерывному вейвлетпреобразованию. По критерию идентификации типов макроразрушении оценено хрупкое, вязко-хрупкое и вязкое разрушение. Установлены характерные отличия сигналов по ширине полосы частот, длительности ее излучения и изменению доминирующей частоты. The features of acoustic emission signals during macro-fracture of the different structural materials were studied. For this purpose the analysis of the local features of acoustic emission signals by the continuous wavelet transform was used. Brittle, ductile-brittle and ductile fracture were described by the macro-fracture types identification criterion. The characteristic differences between signals in the bandwidth, duration of its radiation and change of the dominant frequency were established.