Підвищення точності вихрострумового контролю електропровідності матеріалу та товщини діелектричного покриву оболонок - Тетерко, А.Я.; Учанін, В.М.; Гутник, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
На основі побудови двопараметрової нелінійної моделі зворотної функції перетворення системи “вихрострумовий первинний перетворювач–об’єкт контролю” запропоновано метод вимірювання питомої електричної провідності матеріалу і товщини діелектричного покриву оболонок. Метод забезпечує суттєве зменшення похибок оцінок зазначених параметрів за їх одночасної зміни під час контролю, підвищення достовірності результатів діагностики стану контрольованого об’єкта, а також принципово спрощує апаратурну та програмну реалізацію контролю. На основе построения двухпараметровой нелинейной модели обратной функции преобразования системы “вихретоковый первичный преобразователь–объект контроля” предложен метод измерения удельной электропроводности материала и толщины диэлектрического покрытия оболочек. Метод обеспечивает существенное уменьшение погрешностей оценки указанных параметров при одновременном изменении их в процессе контроля, повышение достоверности результатов диагностики состояния контролируемого объекта, а также принципиально упрощает аппаратурную и программную реализацию контроля. The method of measuring the specific electric conductivity of the material and thickness of the dielectric coating of shells, based on construction of two-parameter non-linear inverse function of transformation of the system “Eddy current primary transformer–control object” is proposed. The method provides a significant decrease in errors when evaluating the mentioned parameters under their simultaneous variation during testing, increase of diagnostic results reliability of the state of the object under control, and also greatly simplifies its tool and software realization.