Оцінювання кінетики руйнування елементів експлуатованого газопроводу - Крижанівський, Є.І.; Грабовський, Р.С.; Федорович, І.Я.; Барна, Р.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Експериментально підтверджено ефективність аналітично-числової методики оцінки кінетики та зміни форми корозійно-втомних тріщиноподібних дефектів під час їх розвитку в стінці трубопроводу. Запропоновано розрахунково-експериментальну методику оцінювання умов руйнування газопроводів тривалої експлуатації із ураху ванням впливу потенційного розвитку експлуатаційних дефектів у заданому середовищі та деградації властивостей металу труб. Оцінено умови руйнування тривало експлуатованої труби магістрального газопроводу “Київ–Західна Україна”. Экспериментально подтверждена эффективность аналитически-численной методики оценки кинетики и изменения формы коррозийно-механических трещиноподобных дефектов в процессе их развития в стенке трубопровода. Предложено расчетно-экспериментальную методику оценивания условий разрушения газопроводов длительной эксплуатации с учетом влияния потенциального развития эксплуатационных дефектов в заданной среде и деградации свойств металла труб. Оценены условия разрушения длительно эксплуатируемой трубы магистрального газопровода “Киев–Западная Украина”. The effectiveness of the analytical-numerical method for evaluation of the kinetics and change of the shape of corrosive-mechanical crack-like defects in the process of their growth in the pipeline wall is proved experimentally. The analytical-experimental method for estimation of fracture conditions of long-operation gas pipeline with account of the influence of potential development of service defects in the given environment and degradation properties of pipe metal is proposed. The conditions under which the catastrophic fracture of the long operation main gas pipeline “Kyiv–Western Ukraine” is possible, is determined.