Особливості асимптотик розподілів густини і формфакторів ядер 6Li та 6He у тричастинковій моделі - Гринюк, Б.Є.; Сименог, І.В. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
Дослiджено асимптотики структурних функцiй ядер 6Li та 6He у моделi α-частинка плюс два нуклони. Вивчено розподiли густини нуклонiв гало та α-частинки на великих вiдстанях у цих ядрах та проведено порiвняння з аналiтичними асимптотиками. Запропоновано нове зручне представлення формфактора для малих переданих iмпульсiв. Проаналiзовано проблему асимптотичної поведiнки формфакторiв. Отриманi результати показують, що розвинутi числовi схеми варiацiйного методу з використанням гаусоїдного базису дозволяють вивчати асимптотичну область структурних функцiй як в координатному, так i в iмпульсному просторах. Исследованы асимптотики структурных функций ядер 6Li и 6He в модели α-частица плюс два нуклона. Изучены распределения плотности нуклонов гало и α-частицы на больших расстояниях в этих ядрах и проведено сравнение с аналитическими асимптотиками. Предложено новое удобное представление формфактора при малых переданных импульсах. Проанализирована проблема асимптотического поведения формфакторов. Полученные результаты показывают, что развитые вычислительные схемы вариационного метода с использованием гауссоидального базиса позволяют изучать асимптотическую область структурных функций как в координатном, так и в импульсном пространствах. Asymptotic properties of structure functions for 6Li and 6He nuclei are studied in the framework of the model involving an α-particle and two nucleons. The density distributions of halo nucleons and the α-particle at large distances are studied and compared with analytical asymptotics. A new representation for the form factor, which is useful at low transferred momentum, has been proposed, and the asymptotic behavior of form factors has been analyzed. The results obtained demonstrate that the calculation schemes developed in the framework of the variational method with the use of a Gaussian basis allow the asymptotics of structure functions to be studied in both the coordinate and momentum spaces.