Підвищення ефективності дорозробки виснажених газоконденсатних родовищ - Кондрат, О.Р. (Геотехнічна механіка, 2015)
Охарактеризовано особливості розробки газоконденсатних родовищ при конденсації з газу вуглеводневого конденсату та основні напрямки підвищення вуглеводневилучення з виснажених газоконденсатних родовищ. Обґрунтовано необхідність розроблення технології підвищення вуглеводневилучення з виснажених газоконденсатних родовищ, яка ґрунтується на застосуванні нових композицій розчинів ПАР і хімічних реагентів для витіснення з виснажених газоконденсатних родовищ сконденсованих вуглеводнів. За результатами проведених лабораторних досліджень на насипних моделях пласта розроблена технологія підвищення вуглеводневилучення з виснажених газоконденсатних родовищ, яка ґрунтується на застосуванні запропонованих композицій розчинів ПАР і хімічних реагентів для витіснення з виснажених газоконденсатних родовищ сконденсованих вуглеводнів. Охарактеризованы особенности разработки газоконденсатных месторождений при конденсации из газа углеводородного конденсата и основные направления повышения углеводородоотдачи из истощенных газоконденсатных месторождений. Обоснована необходимость разработки технологии повышения углеводородоотдачи из истощенных газоконденсатных месторождений, основанная на применении новых композициционных растворов ПАВ и химических реагентов для вытеснения из истощенных газоконденсатных месторождений сконденсированных углеводородов. По результатам проведенных лабораторных исследований на насыпных моделях пласта разработана технология повышения углеводородоотдачи из истощенных газоконденсатных месторождений, основанная на применении предложенных композиций растворов ПАВ и химических реагентов для вытеснения из истощенных газоконденсатных месторождений сконденсированных углеводородов. The peculiarities of the development of gas condensate fields under the condensation from gas of hydrocarbon condensate and the main directions of improving hydrocarbon extraction from depleted gas condensate fields were characterised. Grounded is the necessity of development the technology for enhanced hydrocarbon recovery from depleted gas condensate fields which is based on the application of the new compositions of surfactant solutions and chemical reagents for condensed hydrocarbon displacement from depleted gas condensate fields. By the results of the conducted laboratory tests on the sand packed tube reservoir models the technology of hydrocarbon recovery enhancement from depleted gas condensate fields was developed which is based on the application of the proposed composition of surfactant solutions and chemical reagents for condensate displacement from depleted gas condensate fields.