Перемагнічування тонкого диска надпровідника 2-го роду за наявності постійного магнітного поля - Ковальчук, Д.Г.; Чорноморець, М.П. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
В рамках моделi критичного стану розглянуто питання застосовностi отриманих Клемом i Санчезом спiввiдношень для змiнної (ac) магнiтної сприйнятливостi тонких плiвок надпровiдника 2-го роду у випадку наявностi постiйного магнiтного поля, перпендикулярного площинi плiвки. Обговорено питання “пам’ятi” зразка i вплив передiсторiї змiн магнiтного поля на поточний стан зразка. Показано, що ac компонента магнiтного моменту, а, отже, i амплiтуди гармонiк ac магнiтної сприйнятливостi, встановлюються протягом одного перiоду ac магнiтного поля незалежно вiд передiсторiї. В рамках модели критического состояния рассмотрен вопрос применимости полученных Клемом и Санчезом соотношений для переменной (ac) магнитной восприимчивости тонких пленок сверхпроводника 2-го рода в случае наличия постоянного магнитного поля, перпендикулярного плоскости пленки. Обсужден вопрос “памяти” образца и влияния предыстории изменений магнитного поля на текущее состояние образца. Показано, что ac компонента магнитного момента, а, значит, и амплитуды гармоник ac магнитной восприимчивости, устанавливаются на протяжении одного периода ac магнитного поля независимо от предыстории. The applicability of relations obtained by Clem and Sanchez for the ac magnetic susceptibility of type-II superconductor thin films to the case where an additional constant magnetic field is applied perpendicularly to the film has been analyzed in the framework of the critical state model. The issues concerning the sample “memory” and the influence of the magnetic field change prehistory on the current sample state have been discussed. It has been shown that the ac component of the magnetic moment and, hence, the amplitudes of ac magnetic susceptibility harmonics are established within one period of the ac magnetic field irrespective of the field prehistory.