Гігієнічна оцінка водопостачання об’єктів залізничного транспорту України - Петренко, Н.Ф.; Корнійко, П.І.; Мокієнко, А.В.; Коваленко, Д.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
У статті представлено аналіз проблеми забезпечення стаціонарних об’єктів (вокзали, станції, ділянки, депо) і рухомого состава (пасажирські вагони) залізничного транспорту України якісною питною водою за період 2008-2013 рр. Встановлено істотну питому вагу проб води (особливо з децентралізованих систем водопостачання), які не відповідають нормативним вимогам. Обгрунтовано необхідність впровадження на таких об’єктах колективних і індивідуальних (групових) систем доочищення і знезараження води. Акцентовано увагу на необхідності термінового внесення змін у конструкцію систем питного водопостачання пасажирських вагонів з метою підвищення їх санітарно-епідеміологічної безпеки, забезпечення ретельного дотримання режимів очищення і дезінфекції резервуарів і впровадження малогабаритних систем додаткового знезараження води. В статье представлен анализ проблемы обеспечения стационарных объектов (вокзалы, станции, участки, депо) и подвижного состава (пассажирские вагоны) железнодорожного транспорта Украины качественной питьевой водой за период 2008-2013 гг. Установлен существенный удельный вес проб воды (особенно из децентрализованных систем водоснабжения), которые не отвечают нормативным требованиям. Обоснована необходимость внедрения на таких объектах коллективных и индивидуальных (групповых) систем доочистки и обеззараживание воды. Акцентировано внимание на необходимости срочного внесения изменений в конструкцию систем питьевого водоснабжения пассажирских вагонов с целью повышения их санитарно-эпидемиологической безопасности, обеспечения тщательного соблюдения режимов очистки и дезинфекции резервуаров и внедрения малогабаритных систем дополнительного обеззараживания воды The problem of stationary objects (railway stations, stations, districts, engine houses) and vehicle stock (coaches) quality water supply in Ukraine for the period 2008 – 2013 has been analyzed. It has been established that samples contradicting requirements of the standards (especially from decentralized systems of water supply have a sufficient share. The necessity of the emplacement on such objects of collective and individual systems of water polishing and disinfection has been grounded. Special attention is paid to the urgent changes of the drinking water supply systems used in the coaches with the aim to rise the sanitary – and- epidemiologic safety, provision of a careful cleaning and disinfection of reservoirs and emplacement