Вплив легування цирконієм на структурно-фазовий стан сплавів на основі Nd₂Fe₁₄B - Булик, І.І.; Бурховецький, В.В.; Борух, І.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Методом сканівної електронної мікроскопії та елементного аналізу досліджено
вплив легування цирконієм на мікроструктуру сплавів Nd₁₁,₇Fe₈₂,₃B₆ та Nd₁₆Fe₇₆B₈. У
сплавах без цирконію виявлено фази Nd₂Fe₁₄B, Fe та багату неодимом, а в легованих
– додатково фазу, близьку за складом до ZrFe₂. Встановлено, що легування цирконієм запобігає виділенню заліза у сплаві Nd₁₁,₇Fe₈₁,₁Zr₁,₂B₆, а в сплаві Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈
змінює морфологію. Методами сканирующей электронной металлографии и элементного анализа исследовано влияние легирования цирконием на микроструктуру сплавов
Nd₁₁,₇Fe₈₂,₃B₆ и Nd₁₆Fe₇₆B₈. В сплавах без циркония обнаружены фазы Nd₂Fe₁₄B, Fe и богатую на неодим фазу, а в легированных – дополнительно фазу, близкую по составу к ZrFe₂. Выявлено, что легирование цирконием предотвращает выделение железа в сплаве Nd₁₁,₇Fe₈₁,₁Zr₁,₂B₆, а в сплаве Nd₁₆Fe₇₃,₉Zr₂,₁B₈ приводит к изменению морфологии. The influence of alloying with addition of Zr on Nd₁₁.₇Fe₈₂.₃B₆ and Nd₁₆Fe₇₆B₈
alloys microstructure was investigated by means of scanning electron microscopy and energy
dispersive X-ray analysis (EDX). Nd₂Fe₁₄B, Fe and Nd-rich phases were revealed in alloys
without Zr. Besides these phases ZrFe₂ phase was found in Zr-dopped alloys. It was found that
alloying with Zr prevented the appearance of iron phase in Nd₁₁.₇Fe₈₁.₁Zr₁.₂B₆ alloy. The
morphology of Nd₁₆Fe₇₃.₉Zr₂.₁B₈ alloy differed from Nd₁₆Fe₇₆B₈ alloy.