Вплив одновісного тиску на двопроменезаломлення кристалів ТГС з домішкою L-валіну - Стадник, В.Й.; Кірик, Ю.І.; Матвіїшин, І.М. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
Дослiджено температурнi й баричнi залежностi двопроменезаломлення Δni кристалiв триглiцинсульфату (ТГС) з домiшкою L-валiну. Встановлено, що внесення домiшки L-валiну приводить до послаблення температурної залежностi Δni кристалiв ТГС. Встановлено, що Δni достатньо чутливе до дiї одновiсних тискiв. Визначено баричнi коефiцiєнти змiщення точки ФП ∂Tc/∂σm. Исследованы температурные и барические зависимости двупреломления Δni кристаллов триглицинсульфата (ТГС) с примесью L-валина. Установлено, что внесение примеси L-валина ведет к ослаблению температурной зависимости Δni кристаллов ТГС. Установлено, что Δni достаточно чувствительно к действию одноосных давлений. Определены барические коэффициенты смещения точки фазового перехода ∂Tc/∂σm. The temperature and baric dependences of the birefringence Δni of triglycine sulphate (TGS) crystals with L-valine admixture are investigated. It is established that the introduction of the L-valine admixture results in the weakening of the temperature dependence of the birefringence of TGS crystals. It is shown that Δni is rather sensitive to the action of uniaxial pressures. The baric shift coefficients of the point of phase transition ∂Tc/∂σm are determined.