Ідентифікація моделі електроенергетичної системи на основі синхронізованих вимірів режимних параметрів під час перехідних процесів - Яндульський, О.С.; Нестерко, А.Б. (Технічна електродинаміка, 2015)
Використання системи моніторингу перехідних режимів (СМПР) для реєстрації режимних параметрів електроенергетичної
системи (ЕЕС) та подальшої ідентифікації її динамічних характеристик дозволяє значно
підвищити ефективність заходів по збереженню стійкості ЕЕС. Ефективним засобом отримання математичної
моделі системи є ідентифікація за даними зареєстрованих перехідних режимів. Складність проведення
активних експериментів та стохастична природа ЕЕС обумовлюють актуальність використання методів
ідентифікації систем, що здатні швидко визначити детерміновану модель ЕЕС шляхом пасивного експеримента.
В роботі досліджено особливості ідентифікації та аналізу моделі електроенергетичної системи для
задач оптимального керування перехідним процесом зміни частоти обертання роторів синхронних генераторів. Использование системы мониторинга переходных режимов (СМПР) для регистрации режимных параметров
электроэнергетической системы (ЭЭС) и дальнейшей идентификации ее динамических характеристик позволяет
значительно повысить эффективность мероприятий по сохранению устойчивости электроэнергетической
системы. Эффективным средством получения математической модели системы является идентификация
по данным зарегистрированных переходных режимов. Сложность проведения активных экспериментов
и стохастическая природа ЕЭС обусловливают актуальность использования методов идентификации систем,
которые способны быстро определить детерминированную модель ЕЭС путем пассивного эксперимента. В
работе исследованы особенности идентификации и анализа модели электроэнергетической системы для задач
оптимального управления переходным процессом изменения частоты. Using the wide area measurement system (WAMS) for electric power system (EPS) mode parameters registration and
further EPS dynamic characteristics identification can significantly improve the effectiveness of measures to preserve
the stability of the power system. Effective means of the EPS mathematical model obtaining is to identify it according to
the recorded transients. The complexity of active experiments and stochastic nature of EPS determine the relevance of
the use of methods of identification systems, which are able to identify the deterministic model of the EPS robustly,
during passive experiment. This paper investigates the features of identification and analysis of power system model for
optimal control during transient frequency change.