Система стабілізації рівня рідкого металу в установці для виробництва металевих гранул - Глухенький, О.І.; Гориславець, Ю.М.; Павленко, В.Є.; Павлов, В.Б.; Токаревський, А.В.; Тугаєнко, Ю.П. (Технічна електродинаміка, 2015)
Для діючої установки для виробництва металевих гранул з метою зменшення дисперсії гранул розроблено та
досліджено систему стабілізації рівня рідкого металу над насадком електромагнітного дозатора. Стабілізацію
запропоновано здійснювати шляхом підтримання в процесі роботи незмінною витрати рідкометалевого
насоса магнітодинамічного типу, що входить до складу установки. Експериментально досліджено можливості
керування витратою насоса за рахунок зміни модуля та фазового кута струму котушки електромагніту насоса.
Виходячи з встановлених переваг фазового керування, розроблено напівпровідниковий фазорегулятор для
живлення електромагніта насоса, а також розроблено систему автоматичного керування насосом з електромагнітним
давачем швидкості рідкого металу. Працездатність системи та можливість стабілізації рівня
металу за рахунок підтримання незмінною витрати рідкометалевого насоса підтверджено експериментально. Для действующей установки для производства металлических гранул с целью уменьшения дисперсии гранул
разработана и исследована система стабилизации уровня жидкого металла над насадком электромагнитного
дозатора. Стабилизацию предложено осуществлять путем поддержания в процессе работы неизменным расход
жидкометаллического насоса магнитодинамический типа, входящего в состав установки. Экспериментально
исследованы возможности управления расходом насоса за счет изменения модуля и фазового угла тока
катушки электромагнита насоса. Исходя из установленных преимуществ фазового управления, разработан
полупроводниковый фазорегулятор для питания электромагнита насоса, а также разработана система автоматического
управления насосом с электромагнитным датчиком скорости жидкого металла. Работоспособность
системы и возможность стабилизации уровня металла за счет поддержания неизменным расхода
жидкометаллического насоса подтверждены экспериментально. For acting installation for manufacturing of metal granules in purpose to decrease the dispersion of granules the
system of stabilization the level of liquid metal above the nozzle of electromagnetic batcher was developed and
researched. It is offered to realize the stabilization be supporting in process a constant consumption of liquid metal
pump of magnetodynamic type, included into installation structure. Experimentally investigated the possibility of
controlling the flow rate of the pump by changing the absolute value and phase angle of the current of electromagnet
pump. Based on the established advantages of phase control, semiconducting dephaser is developed to power the
electromagnet pump, and system of automatic control of the pump with electromagnetic speed sensor of liquid metal
was developed. Performance of the system and the ability to stabilize the metal level by maintaining constant
consumption of liquid metal pump confirmed experimentally.