Вплив пластичності з’єднувального матеріалу на поворот міжфазної тріщини у кутовій точці межі поділу середовищ - Дудик, М.В.; Діхтяренко, Ю.В.; Дякон, В.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Подано розв’язок задачі про зону передруйнування, що в умовах плоскої деформації розвивається з вершини міжфазної тріщини, яка збігається з кутовою точкою межі поділу двох різних матеріалів. Зону передруйнування змодельовано лінією розриву дотичного переміщення на межі поділу та бічною лінією розриву нормального переміщення. Отримано рівняння для обчислення довжини обох ліній розриву і вирази для визначення розкриття тріщини. Досліджено вплив пластичності з’єднувального матеріалу на напрямок і умови зрушення тріщини. Приведено решение задачи о зоне предразрушения, которая в условиях плоской деформации развивается из вершины межфазной трещины, совпадающей с угловой точкой границы раздела двух различных материалов. Зону предразрушения смоделировано линией разрыва касательного смещения на границе раздела и боковой линией разрыва нормального смещения. Получены уравнения для расчета длины обеих линий разрыва и выражения для определения раскрытия трещины. Исследовано влияние пластичности связующего на направление и условия страгивания трещины. The solution of the problem on the prefracture zone developing in the plain strain conditions from the interface crack tip which coincides with the corner point of two dissimilar materials interface is presented. The prefracture zone is modelled by the line of rupture of tangential displacement at the interface and by the side line of rupture of normal displacement. The equations for the length of both rupture lines calculation and expressions for the crack opening displacement are obtained. The influence of the joint material plasticity on the direction and crack moving conditions is investigated.