Поверхневе зміцнення титану ВТ1-0 за термодифузійного насичення азотом у діапазоні температур 650…750°С - Погрелюк, І.М.; Шейкін, С.Є.; Єфросінін, Д.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено фізико-хімічні характеристики поверхневих зміцнених шарів технічно чистого титану ВТ1-0 після термодифузійного насичення азотом у діапазоні температур 650…750°С. Встановлено, що азотування за цих температур забезпечує поверхневе зміцнення до 17,0 GPа, а глибину зміцненого шару – до 80 µm. Показано, що зниження парціального тиску азоту, застосування додаткового вакуумного відпалу забезпечують ефект пом’якшення приповерхневого зміцнення титану ВТ1-0. Исследованы физико-химические характеристики поверхностных упрочненных слоев технически чистого титана ВТ1-0 после термодиффузионного насыщения азотом в диапазоне температур 650...750°С. Установлено, что азотирование при этих температурах обеспечивает поверхностное упрочнения до 17,0 GPа, а глубину упрочненного слоя – до 80 µm. Показано, что снижение парциального давления азота, применение дополнительного вакуумного отжига обеспечивают эффект смягчения приповерхностного упрочнения титана ВТ1-0. The physicochemical characteristics of surface strengthened layers of commercially pure titanium ВТ1-0 after thermodiffusion saturation with nitrogen in the temperature range of 650…750°С were investigated. It was determined that nitriding in investigated temperature range provides a level of surface strengthening from 4.5 to 17.0 GPа, and depth of the strengthened layer – from 10 to 80 µm. It was shown that decrease of the partial nitrogen pressure, use of the additional vacuum annealing provide the effect of softening of the surface strengthening of ВТ1-0 titanium.