Коммуникативный подход в общей теории права - Поляков, А.В. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2007)
Доповідь присвячено представленню комунікативного підходу в загальній теорії права. Автор виходить із припущення: право – саме і є видом соціальної комунікації, суб'єкти якої на основі інтерпретації правових текстів реалізують свої права і обов'язки. Наявність у правовій комунікації экспліцитной і імпліцитної сторін дозволяє виділити формальні і ціннісні підстави права. The paper is dedicated to the representation of the communicative approach in the general theory of law. The author begins with the assumption that law is a kind of social communication whose subjects exercise rights and perform duties based on the interpretation of legal texts. The fact that legal communication has explicit and implicit sides allows us to distinguish the formal and the value-laden foundations of law. (Текст доклада на методологическом семинаре «Проблемы современного правопонимания». СПБ.– Пушкин, 11-13 октября 2006 г. (См.: http://www.centerj.ru/metyur/pushk06.htm). Печатается с небольшими сокращениями и дополнениями)