Вплив ультразвукової обробки на властивості пірофіліту та термодинамічні і кінетичні закономірності його інтеркаляції літієм - Балабан, О.В.; Григорчак, І.І.; Кондир, А.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Вивчено вплив ультразвукової обробки пірофіліту в різних середовищах на його структуру та перенесення заряду. Проаналізовано ініційовані акустичною дією залежності зміни вільної енергії Ґіббса, опору перенесенню заряду і ємності шару Гельмгольца від кількості “гостьового” літію х. Показано, що особливістю інтеркаляційної кінетики в LixAl₂(OH)₂[Si₂O₅]₂ є аномально високі коефіцієнти дифузії катіонів літію для всіх досліджених значень х. Изучено влияние ультразвуковой обработки пирофиллита в разных средах на его структуру и перенесение заряда. Проанализированы инициирующие акустическим влиянием зависимости свободной энергии Гиббса, сопротивления перенесению заряда и емкости слоя Гельмгольца от количества “гостевого” лития х. Показано, что особенностью интеркаляционной кинетики в LixAl₂(OH)₂[Si₂O₅]₂ есть аномально высокие коэффициенты диффузии катионов лития для всех исследованных значений х. The effect of ultrasonic treatment of natural mineral pyrophyllite in various media on its structure and processes of charge transfer was investigated. The dependences initiated by ultrasonic influence of the Gibbs’ energy change, charge transfer resistance and Helmholtz capacitance of Li⁺-intercalation process versus its “guest” lithium x load degree were analyzed. It is shown that anomalously high value of lithium diffusion coefficient for all investigated values of x is the peculiarity of intercalation kinetics in LixAl₂(OH)₂[Si₂O₅]₂.