Механізм ущільнення алмазного нанопорошку детонаційного синтезу при його спіканні за високого тиску - Бочечка, О.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2017)
Наведено результати аналізу умов формування полікристалів з алмазних нанопорошків детонаційного синтезу під дією високого тиску та високої температури. Показано, що основною перешкодою для подальшого підвищення густини полікристалів, спечених з алмазних нанопорошків детонаційного синтезу при здійсненні заходів, що виключають їх графітизацію, є структура пор між монокристалами, сформованими з агломератів вихідних алмазних наночастинок, що призводить до протидії капілярних сил силам, що виникають через дію зовнішнього тиску. Приведены результаты анализа условий формирования поликристаллов из алмазных нанопорошков детонационного синтеза под воздействием высокого давления и высокой температуры. Показано, что основным препятствием для дальнейшего повышения плотности поликристаллов, спеченных из алмазных нанопорошков детонационного синтеза при осуществлении мероприятий, исключающих их графитизацию, является структура пор между монокристаллами, сформированными из агломератов выходных алмазных наночастиц, которая ведет к противодействию капиллярных сил силам, возникающим из-за действия внешнего давления. The results of the analysis of conditions for the formation of polycrystals from diamond nanopowders of detonation synthesis under the action of high pressure and high temperature are given. It is shown that the main obstacle to the further density increasing of polycrystals sintered from diamond nanopowders of detonation synthesis in the implementation of measures that exclude their graphitization, is the pore structure between single crystals formed from agglomerates of diamond nanoparticle output. The formed pore structure is the cause of the counteraction of capillary forces to forces arising from action of external pressure.