Способи покращення спектру вхідного струму коректора коефіцієнта потужності - Рогаль, В.В.; Демченко, Ю.С. (Технічна електродинаміка, 2015)
У роботі вказано на негативний вплив вищих гармонік струму на мережу живлення та обладнання, що підключене
до неї. Проведено дослідження роботи активного високочастотного коректора коефіцієнта потужності
з керуванням по піковому струму. У середовищі MATLAB/Simulink створено модель даного коректора.
Наведено діаграми вхідного струму коректора та його спектру. Виявлено, що в спектрі вхідного струму величина
третьої гармоніки є достатньо значною, та вказано причину виникнення даної гармоніки. Запропоновано
способи покращення спектру вхідного струму коректора та проведено їхній порівняльний аналіз. В работе указано негативное влияние высших гармоник тока на питающую сеть и оборудование, подключенное
к ней. Проведено исследование работы активного высокочастотного корректора коэффициента мощности
с управлением по пиковому току. В среде MATLAB/Simulink создана модель данного корректора. Приведены
диаграммы входного тока корректора и его спектра. Обнаружено, что в спектре входного тока величина
третьей гармоники достаточно значительная, указана причина возникновения данной гармоники. Предложены
способы улучшения спектра входного тока корректора и проведен их сравнительный анализ. The paper shows the negative impact of high current harmonics on the mains supply and the equipment connected to it.
The investigation of the performance of the active high-frequency power factor corrector with peak current control
method is conducted. In the MATLAB/Simulink environment the model of this corrector is built. The diagrams of the
corrector’s input current and its spectrum are given. It was discovered that the value of the third harmonic in the input
current spectrum is quite significant. The reason of the appearance of this harmonic is indicated. Methods of power
factor corrector input current spectrum improvement are offered and their comparative analysis is conducted.