Оцінювання та зменшення в режимі реального часу небезпеки коливного порушення стійкості об’єднаної енергосистеми - Буткевич, О.Ф.; Чижевський, В.В. (Технічна електродинаміка, 2015)
Запропоновано підхід до вирішення проблеми демпфування низькочастотних міжсистемних коливань (НЧК) в
об'єднаній енергосистемі (ОЕС) з використанням інтегрованої системи демпфування (ІСД). Джерелом інформації
для ІСД є засоби ідентифікації домінантних мод НЧК. Ці засоби в режимі реального часу аналізують
режимні параметри ОЕС і оцінюють небезпеку коливного порушення стійкості ОЕС. Виконано дослідження
деяких методів аналізу сигналів в аспекті доцільності їхнього використання в ІСД. Предложен подход к решению проблемы демпфирования низкочастотных межсистемных колебаний (НЧК) в
объединенной энергосистеме (ОЭС) с использованием интегрированной системы демпфирования (ИСД). Источником
информации для ИСД являются средства идентификации доминирующих мод НЧК. Эти средства в
режиме реального времени анализируют режимные параметры ОЭС и оценивают опасность колебательного
нарушения устойчивости ОЭС. Выполнено исследование некоторых методов анализа сигналов в аспекте целесообразности
их использования в ИСД. An approach to damping problem solution of inter-area oscillations (IAO) in an interconnected power system (IPS)
with use of an integrated damping system (IDS) is proposed. The tools of identifying of dominant modes of IAO are the
information source for IDS. These tools in real-time analyse the IPS operational condition parameters and evaluate
current risk of oscillatory loss of IPS stability. Some methods of signal analysis from the point of view of appropriateness
of their use in IDS were examined.