Особливості використання функцій чистого експорту при врахуванні мережевих обмежень на ринку «на добу наперед» - Блінов, І.В.; Парус, Є.В. (Технічна електродинаміка, 2015)
У статті представлено результати досліджень особливостей використання функцій чистого експорту при розв’язанні задачі врахування мережевих обмежень на ринку «на добу наперед». Визначено, які властивості цих функцій слід враховувати при розробці методів та алгоритмів розрахунку обсягів обміну електроенергією між ціновими областями. Розглянуто ситуацію, коли графіки функцій чистого експорту двох цінових областей не мають точки перетину. Показано, що розрахунки, виконані методами розділення та сполучення ринку, у даній ситуації призводять до різних результатів. Відображено випадки появи неоднозначностей при ціноутворенні на ринку «на добу наперед» та показано основні причини їхнього виникнення. Розглянуто шляхи вирішення методологічних проблем, що виникають при порівнянні функцій чистого експорту. Наведено концепцію розв’язання задачі врахування мережевих обмежень на ринку «на добу наперед», засновану на методі сполучення ринку електроенергії. В статье приведены некоторые результаты исследований свойств функций чистого экспорта при решении задачи учета сетевых ограничений на рынке «на сутки вперед». Определено, какие свойства функций чистого экспорта следует учитывать при разработке методов и алгоритмов расчета объемов обмена электроэнергией между ценовыми областями. Рассмотрена ситуация, когда графики функций чистого экспорта двух ценовых областей не пересекаются. Показано, что расчеты, выполненные методами разделения и объединения рынков, для данной ситуации приводят к разным результатам. Отражены случаи появления неоднозначности при ценообразовании на рынке «на сутки вперед», показаны основные причины их возникновения. Рассмотрены возможности решения методологических проблем, возникающих при сравнении функций чистого экспорта. Приведена концепция построения расчетной модели решения задачи учета сетевых ограничений на рынке «на сутки вперед», основанная на методе объединения рынков электроэнергии. The article presents the results of research the features of net export functions from the point of view on solving the problem of the congestion management on the "day-ahead" market. The properties of net exports functions to consider while the development of methods and algorithms for the calculation of the electricity exchange between price areas are shown. We consider the situation where the graphics of net exports functions of two price areas do not overlap. It is shown that the calculation by method of market coupling and method of market splitting for a given situation lead to different results. The contradiction of pricing logic and the main reasons for these contradictions are shown. A method for the solution of methodological problems that arise when comparing the net export functions is suggested. The conception of developing a computational model for solving problem of congestion management on the "day-ahead" market is given.