Електрохімічні властивості ПЕО-покривів на магнієвому сплаві AZ31, виготовленому за різними технологіями - Похмурська, Г.В.; Клапків, М.Д.; Посувайло, В.М.; Студент, М.М.; Мюкліх, С.; Оздемір, I. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено структуру та електрохімічні властивості сплаву AZ31, отриманого двовалковою прокаткою, методами екструдування та тіксоформування, у вихідному стані та з оксидокерамічними покривами, синтезованими в електролітній плазмі. Встановлено, що за різних технологій виготовлення в ньому формуються інтерметалідні включення Mg17(Al, Zn)12 різних розміру та форми, найбільші з яких переходять в оксидокерамічний ПЕО-покрив та відіграють роль катодів під час корозії. Сплав, виготовлений методом тіксоформування, має найвищі електрохімічні характеристики у вихідному стані і з покривами. Незалежно від способу отримання листів плазмоелектролітні оксидні покриви підвищують корозійну тривкість сплаву на 2–3 порядки. Исследована структура и электрохимические свойства сплава AZ31, полученного классическим способом двухвалковой прокатки, методами экструдирования и тиксоформирования, в исходном состоянии и с оксидокерамическими покрытиями, синтезированными в электролитной плазме. Установлено, что при различных технологиях изготовления в нем формируются интерметаллические включения Mg17(Al, Zn)12 разных размеров и формы. Самые крупные из них переходят в оксидокерамическое ПЭО-покрытие и играют роль катодов в коррозионном процессе. Сплав, изготовленный методом тиксоформирования, имеет высокие электрохимические параметры как в исходном состоянии, так и с покрытиями. Независимо от способа изготовления оксидокерамические ПЭО-покрытия повышают его коррозионную стойкость на 2–3 порядка. To study the structure and electrochemical properties of AZ31 alloy obtained in the classical duo rolling casting, methods of extrusion and thixoforming in the initial state and with oxide-ceramic coatings synthesized in the plasma electrolyte. It was found that under various technologies of the alloy manufacture, the intermetallic inclusions Mg17(Al, Zn)12 of different sizes and shapes are formed. The largest of them are moving in the oxide-PEO-coated and play a role of cathodes in the corrosion process. The AZ31alloy, manufactured by thixoforming has high electrochemical properties both in the initial state and with the oxideceramic coatings. Regardless of the method for manufacturing of AZ31 alloy sheets the oxide-PEO coatings improve the corrosion resistance by 2–3 orders.