Особливості магнітного зв'язку між індуктивностями виводів вхідних і вихідних конденсаторів у протизавадних фільтрах - Гурін, В.К.; Павловський, В.О.; Юрченко, О.М. (Технічна електродинаміка, 2014)
Досліджено магнітний зв’язок між індуктивностями виводів вхідних та вихідних конденсаторів для зменшення симетричних завад у протизавадних фільтрах для джерел електроживлення ключового типу. Показано, що згаданий вище магнітний зв’язок суттєво погіршує загасання, що вноситься фільтром на частотах вище 0,5...1 МГц. Проаналізовано взаємно перпендикулярне розташування конденсаторів як один із методів зменшення магнітного зв’язку між паразитними індуктивностями виводів вхідних та вихідних конденсаторів і показано, що таке розташування конденсаторів збільшує загасання, яке вноситься фільтром у симетричну заваду у діапазоні частот 1...20 МГц, приблизно на 20 дБ. Рассмотрена магнитная связь между индуктивностями выводов входных и выходных конденсаторов для уменьшения симметричных помех в помехоподавляющих фильтрах для источников электропитания ключевого типа. Показано, что упомянутая выше магнитная связь ощутимо ухудшает вносимое затухание фильтра на частотах выше 0,5...1 МГц. Проанализировано взаимно перпендикулярное размещение конденсаторов как один из методов уменьшения магнитной связи между индуктивностями выводов упомянутых выше конденсаторов и показано, что такое размещение конденсаторов позволяет увеличить затухание, вносимое фильтром в симметричную помеху в диапазоне частот 1...20 МГц, приблизительно на 20 дБ. It is considered in the article the magnetic coupling between inductances of input and output capacitors’ leads for capacitors reducing differential mode noise in key-type power supplies. It is showed that the magnetic coupling mentioned above significantly reduces the insertion loss at frequencies above 0,50–1 MHz. It is investigated mutual-perpendicular arrangement of those capacitors as a method of reducing the magnetic coupling, and showed that such an arrangement increased the insertion loss of the filter for differential mode noise about 20 dB in the frequency range 1...20 MHz.