Дослідження атмосферної корозії вуглецевої сталі за умов утворення адсорбційних та фазових плівок вологи - Ниркова, Л.І.; Осадчук, С.О.; Рибаков, А.О.; Мельничук, С.Л.; Гапула, Н.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено особливості атмосферної корозії вуглецевої сталі за умов утворення адсорбційних та фазових плівок вологи за допомогою восьмиелектродних електрохімічних давачів швидкості атмосферної корозії. Встановлено, що зі зменшенням відносної вологості повітря від 100 до 80% швидкість корозії знижується майже на три
порядки – від 10⁻² mm/year до 10⁻⁵ mm/year. Швидкість корозії вуглецевої сталі на
охолоджуваній поверхні за відносної вологості повітря 100% майже на порядок
нижча, ніж на неохолоджуваній, а при 80% – на порядок вища. На охолоджуваній
поверхні за відносної вологості 80% конденсація вологи починається за температури
50°С, тоді як на неохолоджуваній поверхні конденсацію не спостерігали. В щілинах
висотою 1 mm, де температура нижньої та верхньої поверхонь нижча, ніж температура навколишнього повітря, конденсація вологи на поверхні давача починалась за
температури 40°С, що прискорювало перебіг корозійних процесів. Исследованы особенности атмосферной коррозии углеродистой стали в
условиях образования адсорбционных и фазовых пленок влаги с помощью восьмиэлектродных электрохимических датчиков скорости атмосферной коррозии. Установлено, что
при уменьшении относительной влажности воздуха от 100 до 80% скорость коррозии
уменьшается почти на три порядка – от 10⁻² mm/year до 10⁻⁵ mm/year. Скорость коррозии
углеродистой стали на охлаждаемой поверхности при относительной влажности воздуха
100% почти на порядок ниже, чем на неохлаждаемой, а при 80% – на порядок выше. На
охлаждаемой поверхности при относительной влажности 80% конденсация влаги начинается при температуре 50°С, в то время, как на неохлаждаемой поверхности конденсации
не происходило. В щелях высотой 1 mm, где температура нижней и верхней поверхности
была ниже температуры воздуха, конденсация влаги на поверхности датчика начиналась
при 40°С, что ускоряло течение коррозионных процессов. The peculiarities of atmospheric corrosion of carbon steel when adsorption
and phase thin water films are formed were investigated by eight-electrode sensors. It was
established that with the decrease of air relative humidity from 100 to 80%, the corrosion rate
falled down to nearly three orders of magnitude – from 10⁻² mm/year to 10⁻⁵ mm/year. Corrosion
rate of carbon steel on the cooled surface at a relative air humidity of 100% was almost an
order of magnitude lower than on the uncooled surface, but at relative air humidity of 80% –
by an order of magnitude higher than on the uncooled surface. At relative air humidity of 80%
water condensation on the cooled surface begins at 50°C, while on the uncooled surface water
condensation doesn’t take place. In crevices of a height of 1 mm, the top and bottom surfaces of
which were cooler than the ambient air temperature the water condensation on the sensor surface
started at 40°C, that was one of the reasons of corrosion processes acceleration.