Исследование влияния некоторых проникающих криопротекторов на микросомы методом хемилюминесценции - Онищенко, Е.В.; Зинченко, А.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2005)
Методом хемилюминесценции (ХЛ) изучали влияние замораживания и низкомолекулярных криопротекторов на интенсивность перекисных процессов в микросомах печени крыс. В качестве криопротекторов использовали растворы глицерина (Гл), 1,2-пропандиола (1.2-ПД) и ДМСО, приготовленные на трис-буфере в диапазоне концентраций от 5 до 40 масс %. Отмечено, что значения спонтанной хемилюминесценции (СХЛ) амплитуды и светосуммы Н2О2 и Fe2+-индуцируемой ХЛ возрастают при содержании криопротекторов в суспензии микросом выше 30 масс %. Методом хемілюмінесценції вивчали вплив заморожування і низькомолекулярних кріопротекторів на інтенсивність процесів ПОЛ у мікросомах печінки щурів. Як кріопротектори використовували розчини гліцерину, 1,2-пропандіолу і ДМСО, виготовлені на тріс-буфері в діапазоні концентрацій від 5 до 40 мас %. Зазначено, що показники спонтанної хемілюмінесценції, амплітуди і світлосуми Н2О2 та Fe2+-індукованої хемілюмінесценції зростають при вмісті кріопротекторів у суспензії мікросом вище 30 мас %. The effect of freezing and low molecular cryoprotectants on the intensity of peroxidative processes in rat’s liver microsomes have been studied using chemiluminescence (CL) method. As cryoprotectants (CP) we used solutions of glycerol (Gl), 1,2-propane diol (1,2-PD) and DMSO, prepared on Tris-buffer within the concentration range from 5 to 40% (w/w). The values of spontaneous chemiluminescence (SCL), amplitude, H2О2 light sum and Fe2+-induced CL were noted to augment when the cryoprotectant content in microsome suspension was higher than 30% (w/w).