Розташування джерел акустичної емісії на тонкостінних об’єктах сферичної форми - Скальський, В.Р.; Почапський, Є.П.; Клим, Б.П.; Сімакович, О.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Одержані розв’язки задачі знаходження координат джерел акустичної емісії (AE)
тонкостінних об’єктів сферичної форми в декартовій системі координат з використанням антени, яка складається з трьох перетворювачів. Розглянуто шляхи усунення неоднозначності визначення місця знаходження джерел пружних хвиль АЕ такою антеною. Одержані результати перевірено за допомогою комп’ютерного моделювання та на реальному сферичному об’єкті. Обчислено похибки вимірювань. Получены решения задачи нахождения координат источников акустической эмиссии (AЭ) тонкостенных объектов сферической формы в декартовой системе координат с использованием антенны, которая состоит из трех преобразователей. Рассмотрены пути устранения неоднозначности определения местоположения источников упругих волн АЭ такой антенной. Полученные результаты проверены с помощью компьютерного моделирования и на реальном сферическом объекте. Вычислены погрешности измерений. Solutions of the problem of finding coordinates of acoustic emission (AE)
signals location of thin-walled spherical objects were obtained in cartesion coordinate system,
using antennas consisting of three transducers. The way of removal of ambiguous determination
of AE elastic waves sources location by such antenna are considered. The obtained results were
checked by computer modeling and on a real spherical object. The measurement errors were
calculated.