Сучасний підхід до оцінки початкових запасів вуглеводнів на межі тиску насичення - Коваль, В.І.; Чернов, Б.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
У статті розглянуто особливості оцінки початкових запасів насичених вуглеводневих систем, що розробляються як на виснаження пластової енергії, так і з підтриманням пластового тиску. Використано нову методику матеріального балансу з урахуванням гравітаційного розподілу компонентів пластової системи, видобутку кожного з компонентів пластових флюїдів, зміни їх фізичних властивостей в процесі розробки покладу, стисливості породи та надходження в поклад води. В статье рассмотрены особенности оценки начальных запасов насыщенных углеводородных систем, которые разрабатываются как на истощение пластовой энергии, так и с поддержанием пластового давления. Использована новая методика материального баланса с учетом гравитационного распределения компонентов пластовой системы, добычи каждого из компонентов пластовых флюидов, изменения их физических свойств в процессе разработки залежи, сжимаемости породы и поступление в залежь воды. The article presents estimation peculiarities of initial saturated hydrocarbon systems deposits developed as with the depletion drive and also the maintenance of reservoir pressure. The author uses a new method of material balance taking into account the gravity distribution offormation system components, recovery of each of the components offormation fluids, the change of their physical properties in the process of deposits development, rock compressibility and -water inflow.