Електричний опір вільноспеченого композиту на основі нітриду алюмінію з додаванням нанорозмірного карбіду кремнію - Фесенко, І.П.; Бочечка, О.О.; Романко, Л.О.; Сербенюк, Т.Б.; Кайдаш, О.М.; Ткач, С.В.; Кузьменко, Є.Ф.; Часник, В.І.; Гадзира, М.П.; Давидчук, Н.К.; Галямін, В.Б.; Стрельчук, В.В.; et al. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2017)
Наведено результати вимірювання температурної залежності електричного опору
композиту на основі нітриду алюмінію, одержаного вільним спіканням з додаванням нанорозмірного
порошку карбіду кремнію. Результати рентгенофазового та раманівського мікроаналізів свідчать про
утворення в одержаних композитах твердого розчину карбіду кремнію в нітриді алюмінію. Визначена
в температурному інтервалі 290–500 K енергія активації електропровідності композиту становить
0,04–0,09 еВ. Величина енергії активації одержаних зразків композиту характерна для домішкового
механізму провідності в AlN. Приведены результаты измерения температурной зависимости электропроводности
композита на основе нитрида алюминия, полученного свободным спеканием с добавлением
наноразмерного порошка карбида кремния. Результаты рентгенофазового и рамановского
микроанализов свидетельствуют об образовании в полученных композитах твердого раствора
карбида кремния в нитриде алюминия. Определенная в температурном интервале 290–500 K энергия
активации электропроводности композита равна 0,04–0,09 эВ. Энергия активации полученных
образцов композита характерна для примесного механизма проводимости в AlN. Temperature dependence of electrical resistance of pressureless sintered aluminum nitride based
composite with addition of nano silicon carbide is presented. Micro X-ray and Raman analysis favors a
formation of SiC solid solution in AlN. Activation energy of electrical conductivity in the 290-500 K
temperature range is estimated to be equal to 0.04–0.09 eV. This value of activation energy of the composite
can be attributed to the additive conductance in AlN.