Напружений стан тіл з термічними циліндричними включеннями та тріщинами (плоска деформація) - Кіт, Г.С.; Черняк, М.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
З використанням термопружного потенціалу переміщень і функції напружень Ері визначено напруження у безмежній та півбезмежній площинах з круговими термічними включеннями (коефіцієнти лінійного теплового розширення яких відрізняються від матричних) за рівномірного нагріву. Досліджено концентрацію напружень, коли включення розташовані поблизу межі півплощини. Одержано аналітичні вирази для коефіцієнтів інтенсивності напружень в околі прямолінійної тріщини, розміщеної між двома однаковими включеннями. С использованием термоупругого потенциала перемещений и функции напряжений Эри определены напряжения в бесконечной и полубесконечной плоскостях с круговыми термическими включениями (коэффициенты линейного теплового расширения которых отличаются от матричного) при равномерном нагреве. Исследована концентрация напряжений, когда включения размещены около границы полуплоскости. Получены аналитические выражения для коэффициентов интенсивности напряжений в окрестности прямолинейной трещины, размещённой между двумя одинаковыми включениями. Using a thermo-elastic displacement potential and Eri stress function, the stresses in an infinite and a semi-infinite planes with circular thermal inclusions (linear temperature cofficients dirfferent from that of a matrix) under uniform heating are studied. Stress concentration, when inclusions are located at the semi-plane boundary, are invsetigated. Analytical expressions for the stress intensity factors in the vicinity of a rectilinear crack, located between two similar inclusions, are obtained.