Особливості показників пероксидного окислення ліпідів в динаміці раннього і пізнього періодів політравми - Козак, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
У відповідь на політравму вже через 2 год істотно зростає вміст первинних і вторинних продуктів ПОЛ у сироватці крові, який статистично достовірно перевищує рівень контролю впродовж 28 діб спостереження. Досліджувані показники досягають максимального рівня на 1 добу експерименту з наступним зниженням на 14 добу і повторним, але меншим за амплітудою підвищенням на 21 добу спостереження. В ответ на политравму уже через 2 часа существенно возрастает содержание первичных и вторичных продуктов ПОЛ в сыворотке крови, который статистически достоверно превышает уровень контроля в течение 28 суток наблюдения. Исследуемые показатели достигают максимального уровня на 1 сутки эксперимента с последующим снижением на 14 сутки и повторным, но меньшим по амплитуде повышением на 21 сутки наблюдения. In response to polytrauma at 2d h of experiment content of primary and secondary products of lipid peroxidation in the serum of blood is significantly increased, that is statistically significantly higher comparing with control group during all 28th days of observation. Investigated parameters reached maximum level at 1st day of the experiment than followed decreasing at 14th day and again increasing to 21th day of observation but its amplitude is smaller.