Особливості метаболізувальної функції печінки в динаміці раннього періоду політравми - Ярема, В.В.; Гудима, А.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
В динаміці політравми повільно і швидкометаболізувальним щурам характерним є коливальний характер детоксикаційної функції печінки, яка знижується через 2год після політравми і посилюється через 1 добу. Через 3 доби після політравми у високометаболізувальних тварин настає нормалізація детоксикаційної здатності печінки, у повільнометаболізувальних, навпаки, виникає друга хвиля її сповільнення, яка асоціюється із різким збільшення загибелі тварин і нормалізується на 7 добу. В динамике политравмы медленно и быстрометаболистическим крысам присущ колебательный характер детоксикационной функции печени, которая снижается через два часа после политравмы и усиливается через сутки. Через трое суток после политравмы в високометаболических животных наступает нормализация детоксикационной способности печени, в низкометаболических, наоборот, возникает вторая волна ее замедления, которое ассоциируется с резким увеличение гибели животных и нормализируется на седьмые сутки. In the dynamics of polytrauma slow and fast metabolic rats are characterized by oscillatory nature of detoxication function of liver which is reduced by two hours after polytrauma and increased after one day. In three days after polytrauma fast metabolic animals reached normalization of liver detoxication capacity and slow metabolic animals have second wave of retardation, which is associated with a sharp increase in the death of animals and normalized on the seventh day.