Експериментальне дослідження ендотеліальних клітин фетальної печінки людини - Петренко, Ю.О.; Салютін, Р.В.; Репін, Н.В.; Петренко, О.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Проведено експериментальне дослідження з метою визначення та ідентифікації ендотеліальних клітин-попередників в суспензії фетальної печінки людини 8-10 тижнів гестації. З застосуванням морфологічних, електронно-мікроскопічних, імуноцитохімічних методів та культивування в позаклітинному матриксі за умов in vitro доведено що: первинна суспензія клітин фетальної печінки людини містить клітини ендотеліального паростку, які здатні до експресії маркеру ендотелію FLK-1 та формування капіляроподібних структур за умов in vitro. Вбачається перспективним дослідження їх використання клітинної культури фетальної печінки в комплексному лікуванні патологічних станів що супроводжуються ішемічним синдромом (хронічна ішемія, тощо). Проведено экспериментальное исследование с целью выявления и идентификации эндотелиальных клеток – предшественников в суспензии фетальной печени человека 8-10 недель гестации. Используя морфологические, электронно-микроскопические, иммуноцитохимические методы и культивирование в внеклеточном матриксе, в условиях in vitro доказано: первичная суспензия клеток фетальной печени содержит клетки эндотелиального ростка, которые способны к экспрессии маркера эндотелия FLK-1 и формирования в условиях in vitro капиляроподобных структур. Представляется перспективным исследование возможности использования клеточной культуры фетальной печени в комплексном лечении патологических состояний, которые сопровождаются ишемическим синдромом (хроническая ишемия, и т.д.). An experimental study has been carried out aiming at determining and identifying endothelial cellsprecursors in a suspension of human fetal liver of 8-10 gestation weeks. Using of morphological, electron microscopic, imunocytochemical methods and in vitro cultivation in the extracellular matrix we have proven the following: the primary suspension of human fetal liver cells contains endothelial line cells, which are capable to express the endothelial marker FLK-1 and to form capillary like structures in vitro. The use of fetal liver cell cultures in treating pathological conditions accompanied by the ischemic syndrome (chronic ischemia, etc.) is considered a promising area of further studies.