Трібологічні властивості та структурні особливості псевдосплавів системи алюміній–олово - Широков, В.В.; Хлопик, О.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено вплив легування алюмінію оловом (2...15 mass.%) на його зносотривкість у парі з мідним контртілом в умовах тертя без мащення. Встановлено, що зі збільшенням вмісту олова в сплавах їх знос зменшується в 4–6 разів. Під час легування оловом більше 10% виникають ліквації. Исследовано влияние легирования алюминия оловом (2…15 mass.%) на его износостойкость в паре с медным контртелом в условиях трения без смазочного материала. Установлено, что с увеличением содержания олова в сплавах их износ уменьшается в 4–6 раз. При легировании оловом более 10% возникают ликвации. The influence of aluminum alloying with tin (2...15 mass.%) on its wear resistance during friction in a pair with copper without lubricant has been investigated. With the increase of tin in alloys its wear decreases by 4–6 times. Phase separation has been observed in the case of doping with tin over 10%.