Літолого-фаціальна мінливість середньоеоценових відкладів Українських Карпат - Гаєвська, Ю.; Попп, І. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
Наведено нові дані літолого-фаціального і мінералого-петрографічного вивчення псамітових порід вигодської світи середнього еоцену та її фаціальних відмін Українських Карпат. Зроблено висновки про літологічні умови поширення в них різних типів порід-колекторів вуглеводнів. Так, з пластами масивних пісковиків, типових для вигодської світи, можуть бути пов’язані зони порід-колекторів порового типу, а у товщах, що характеризуються ритмічним перешаровуванням пісковиків, алевролітів і аргілітів, слід прогнозувати появу змішаних порід-колекторів. The results of lithological-facial investigations of the middle Eocene sediments of the Ukrainian Carpathians are presented in the article. On the basis of lithological-facial and mineralogical-petrographical studies of the middle Eocene sediments of the Ukrainian Carpathians the conclusion was made concerning lithological conditions of different types reservoir rocks occurrence. Zones of pore type reservoir rocks can be related to the massive sandstones, typical for Vygoda suite. In sequences with rhythmical interbedding of sandstones, aleurolites and argillites the appearance of mixed type reservoir rocks shall be predicted.