Вплив корозії у середовищах з різним рН на локальні електродні потенціали сталей - Хома, М.С.; Сисин, Г.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Наведено результати досліджень мікроелектрохімічної гетерогенності поверхонь сталей 20, 30ХМА, 12Х21Н5Т після кородування в хлоридно-сульфідних середовищах. З’ясовано характер корозії сталей у розчинах, що містять хлорид- та сульфідіони. Показано, що під час корозії сталі 20 в розчинах, де спостерігається пасивування, мікроелектрохімічна гетерогенність поверхні є вища, ніж після її активного розчинення. Щільні пасивувальні плівки на поверхні нержавної сталі спричиняють меншу мікроелектрохімічну гетерогенність після кородування в усіх досліджених розчинах порівняно зі сталями 20 та 30ХМА. Приведены результаты исследований микроэлектрохимической гетерогенности поверхности сталей 20, 30ХМА, 12Х21Н5Т после корродирования в хлоридно-сульфидных средах. Изучен характер их коррозии в растворах, содержащих хлорид- и сульфидионы. Показано, что при коррозии стали 20 в растворах, где наблюдается пассивирование, микроэлектрохимическая гетерогенность поверхности выше, чем после ее активного растворения. Плотные пассивирующие пленки на исходной поверхности нержавеющей стали и низкие скорости коррозии определяют меньшую микроэлектрохимическую гетерогенность после корродирования во всех исследуемых растворах в сравнении с углеродными сталями. The results of investigation of surface microelectrochemical heterogeneity of 20, 30XMA, 12X21H5T steels after corrosion in chloride-sulfide environments are proposed. The character of corrosion of steels in solutions which contain chloride- and sulfide ions has been studied. It is shown that under corrosion of steel 20 in solutions, where passivity is observed, microelectrochemical heterogeneity of the surface is higher than after its active dissolution. The presence of the passive, dense films on the initial surface of the stainless steel determines the less microelectrochemical heterogeneity after corrosion in all investigated solutions compared to carbon steels.