Роботоздатність сталі 35ХФ у сірководневих середовищах - Чумало, Г.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено корозійні та корозійно-механічні властивості низьколегованої сталі 35ХФ у сірководневих середовищах. Визначено корозійну тривкість та опірність ініційованому воднем розтріскуванню різних плавок цієї сталі в розчині NACE та синтетичній морській воді. Встановлено опірність сірководневому корозійному розтріскуванню під напруженням сталі у розчині NACE. Показано, що сталь 35ХФ можна використовувати для виготовлення відповідальних деталей водопідіймальної колони для перекачування пластової води. Исследовано коррозионные и коррозионно-механические свойства низколегированной стали 35ХФ в сероводородсодержащих средах. Определена коррозионная стойкость и сопротивление растрескиванию, инициированному водородом, разных плавок этой стали в растворе NACE и синтетической морской воде. Установлена сопротивляемость сероводородному коррозионному растрескиванию под напряжением стали в растворе NACE. Показано, что ее можно использовать для изготовления ответственных деталей водоподъёмной колонны для перекачки пластовой воды. Corrosion and corrosion- mechanical properties of 35ХФ low-alloy steel have been studied. Corrosion rate and hydrogen-induced cracking resistance for different melting of this steel in NACE solution and synthetic sea water have been determined. Sulfide stress corrosion cracking resistance of steel in NACE solution has been established. It has been shown that 35ХФ steel can be used for production of important elements of water-rising column, used for brine water transportation.