Експериментальне обгрунтування можливості зовнішнього застосування пелоїдів Шаболатського лиману - Алексєєнко, Н. О.; Ярошенко, Н. О.; Гуща, С. Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Проведено дослідження впливу шкірно-резорбтивної дії пелоїдів Шаболатського лиману різних точок відбору. Пелоїди точок 2 і 3 відібрані для подальших досліджень. Встановлено, що пелоїди т. 2 при курсовому застосуванні надають заспокійливу вплив на ЦНС, стимулюють сечоутворення і найбільш перспективні для подальших досліджень. Проведены исследования влияния кожно-резорбтивного действия пелоидов Шаболатского лимана разных точек отбора. Пелоиды точек 2 и 3 отобраны для дальнейших исследований. Установлено, что пелоиды т. 2 при курсовом применении оказывают успокаивающее влияние на ЦНС, стимулируют мочеобразование и наиболее перспективны для дальнейших исследований. State Institute “Ukrainian Reserch Institute for Medical Rehabilitation and Resort Therapy of Ministry of Health of Ukraine, Odessa. It was investigated an influence of external use of muds from Shabolatsky estuary of different choice points. Muds from pp. 2 and 3 was researched more. It was ascertained that muds from p. 2 caused sedative influence to nervous system and stimulate uropoiesis. Muds from p. 2 are perspective to subsequent efforts.