Акустический магнитный резонанс в поглощении и дисперсии поверхностных упругих волн в многослойных пленках - Окулов, В.И.; Устинов, В.В.; Памятных, Е.А.; Словиковская, В.В. (Физика низких температур, 1999)
Показано, что в спектре и поглощении акустических поверхностных волн Лява, распространяющихся в многослойной пленке с магнитным упорядочением типа Fe/Cr на массивной подложке, могут проявляться магнитные резонансы, обусловленные возбуждением колебаний намагниченностей слоев. Проведен расчет резонансного магнитоупругого вклада в сдвиговый модуль упругости пленки и установлена связь резонансных частот с частотами однородного ферромагнитного резонанса при электромагнитном возбуждении. Показано, що у спектрі та поглинанні акустичних поверхневих хвиль Лява, які поширюються у багатошаровій плівці з магнітним упорядкуванням типу Fe/Cr на масивній підкладці, можуть виявлятися магнітні резонанси, які обумовлені збудженням коливань намагніченостей шарів. Проведено розрахунок резонансного магнітопружнього вкладу в зсувний модуль пружності плівці та установлено зв’язок резонансних частот з частотами однорідного феромагнітного резонансу при електромагнітному збудженні. It is shown that magnetic resonances related to the excitation of oscillations of the layer magnetizations can be revealed in the spectrum and absorption of the Love surface elastic waves propagating in a magneto-ordered film on a massive substrate. The magnetoelastic resonance contribution to the elastic modulus of the film is calculated and connection between the resonance frequencies and the frequencies of electromagnetically exited uniform ferromagnetic resonance is established.