Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації
Изучены процессы этерефикации пектинсодержащих веществ, определены оптимальные условия проведения процесса получения пектинсодержащих веществ с определенной степенью этерефикации. Показано, что методом термогравиметрического анализа возможно контролировать процесс и степень этерефикации пектинсодерж...
Збережено в:
| Дата: | 2011 |
|---|---|
| Автори: | , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України
2011
|
| Назва видання: | Актуальні проблеми транспортної медицини |
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/134713 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Цитувати: | Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації / М.Г. Самойленко, Л.О. Яковенко, В.В. Трачевський // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2011. — № 1 (23). — С. 117-120. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-134713 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-1347132025-02-10T00:04:02Z Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації Получение пектинсодержащих веществ с определенной степенью этерефикации Reception of pectin-comprising substances with certain degree of the etherification Самойленко, М.Г. Яковенко, Л.О. Трачевський, В.В. Экспериментальные исследования Изучены процессы этерефикации пектинсодержащих веществ, определены оптимальные условия проведения процесса получения пектинсодержащих веществ с определенной степенью этерефикации. Показано, что методом термогравиметрического анализа возможно контролировать процесс и степень этерефикации пектинсодержащих веществ. Processes of an etherification of pectin-comprising substances are investigated, optimum conditions of carrying out of process of pectin-comprising substances reception with certain degree of an etherification are defined. It is shown, that a method термогравиметрического the analysis probably to supervise process and degree of an etherification of pectincomprising substances. 2011 Article Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації / М.Г. Самойленко, Л.О. Яковенко, В.В. Трачевський // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2011. — № 1 (23). — С. 117-120. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. 1818-9385 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/134713 664.292 uk Актуальні проблеми транспортної медицини application/pdf Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Экспериментальные исследования Экспериментальные исследования |
| spellingShingle |
Экспериментальные исследования Экспериментальные исследования Самойленко, М.Г. Яковенко, Л.О. Трачевський, В.В. Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації Актуальні проблеми транспортної медицини |
| description |
Изучены процессы этерефикации пектинсодержащих веществ, определены оптимальные условия проведения процесса получения пектинсодержащих веществ с определенной степенью этерефикации. Показано, что методом термогравиметрического анализа возможно контролировать процесс и степень этерефикации пектинсодержащих веществ. |
| format |
Article |
| author |
Самойленко, М.Г. Яковенко, Л.О. Трачевський, В.В. |
| author_facet |
Самойленко, М.Г. Яковенко, Л.О. Трачевський, В.В. |
| author_sort |
Самойленко, М.Г. |
| title |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| title_short |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| title_full |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| title_fullStr |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| title_full_unstemmed |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| title_sort |
одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації |
| publisher |
Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України |
| publishDate |
2011 |
| topic_facet |
Экспериментальные исследования |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/134713 |
| citation_txt |
Одержання пектиновмісних речовин з певним ступенем етерефікації / М.Г. Самойленко, Л.О. Яковенко, В.В. Трачевський // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2011. — № 1 (23). — С. 117-120. — Бібліогр.: 8 назв. — укр. |
| series |
Актуальні проблеми транспортної медицини |
| work_keys_str_mv |
AT samoilenkomg oderžannâpektinovmísnihrečovinzpevnimstupenemeterefíkacíí AT âkovenkolo oderžannâpektinovmísnihrečovinzpevnimstupenemeterefíkacíí AT tračevsʹkiivv oderžannâpektinovmísnihrečovinzpevnimstupenemeterefíkacíí AT samoilenkomg polučeniepektinsoderžaŝihveŝestvsopredelennoistepenʹûéterefikacii AT âkovenkolo polučeniepektinsoderžaŝihveŝestvsopredelennoistepenʹûéterefikacii AT tračevsʹkiivv polučeniepektinsoderžaŝihveŝestvsopredelennoistepenʹûéterefikacii AT samoilenkomg receptionofpectincomprisingsubstanceswithcertaindegreeoftheetherification AT âkovenkolo receptionofpectincomprisingsubstanceswithcertaindegreeoftheetherification AT tračevsʹkiivv receptionofpectincomprisingsubstanceswithcertaindegreeoftheetherification |
| first_indexed |
2025-12-01T23:47:05Z |
| last_indexed |
2025-12-01T23:47:05Z |
| _version_ |
1850351632233005056 |
| fulltext |
ACTUAL PROBLEMS OF TRANSPORT MEDICINE �#1 (23), 2011
АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ТРАНСПОРТНОЙ МЕДИЦИНЫ � № 1 (23), 2011 г.
117
На сьогоднішній день виробництво
пектину є досить актуальною проблемою,
оскільки, харчові домішки, що містить
пектин, мають комплексну дію на
організм: блокують поглинання стабіль4
них і радіоктивних металів на рівні шлун4
ково4кишкового тракту, сприяють декор4
порации їх з організму, мають протипро4
меневу та антиоксидантну дію, стимулю4
ють виведення з організму ксенобіотиків,
зокрема пестицидів, підвищують фагоци4
тозную активність життєвої системи, зни4
жують протромбіновий індекс. Пектин
дозволяє знизити вміст холестерину в
організмі, сприяє нормалізації обмінних
процесів, покращує периферичний кро4
вообіг, покращує діяльність кишківника,
компенсуючи недолік природних харчо4
вих волокон у організмі. У комплексі з
вітамінами має загальнозміцнюючу дію,
що підвищує імунітет людини.
Пектин має унікальні властивості,
однією з яких є здатність утворювати
комплекси з важкими і радіоактивними
елементами і виводити їх з організму. Ці
властивості пектинів широко використо4
вуються у багатьох галузях. Аналіз сорб4
ційних характеристик пектиновмісних
речовин рослинного походження плока4
зує, що їх здатність утворювати нероз4
чинні сполуки з іонами важких металів не
поступається здатності більшості сор4
бентів [142, 5, 8]. Ці результати можуть
бути основою цілеспрямованого викори4
стання пектиновмісних рослинних мате4
ріалів для зв’язування та вилучення ток4
сичних важких металів зі стічних та тех4
нологічних вод цілого ряду шкідливих
виробництв.
Експериментальні роботи направ4
лені на дослідження властивостей пекти4
новмісної сировини (бурякового жому),
мають за мету покращення технологічно4
го процесу їх виділення та контроль тех4
нологічного процесу експресною методи4
кою, не застосовуючи при цьому відомі
громіздкі аналітичні методи.
Метою даної роботи є проведення
дослідження процесів етерефікації пекти4
ну, як представника природних полімерів
у хлоридно4 або фосфатнокислому сере4
довищі, дослідити поведінку, зміну у
структурі при тривалому нагріванні.
Класифікують пектини за ступенем
метоксилювання (тобто відношенням
метоксильних груп (4OCH
3
) галактуроно4
вої кислоти до всіх кислотних залишків у
молекулі) на високометоксильовані та
низькометоксильовані. Ступінь метокси4
лювання (етерефікації) має значний
вплив на основні властивості пектинів.
Комплексоутворюючі властивості
пектинових речовин залежать від вмісту
вільних карбоксильних груп, тобто ступе4
ня етерефікації карбоксильних груп мета4
нолом. Ступінь етерефікації визначає
лінійну густину заряду макромолекули та
силу і спосіб зв’язку катіонів [4, 6].
Нами досліджено процеси утворен4
ня пектину з бурякового жому. На основі
існуючої була розроблена схема покра4
щеної технології отримання пектину, яка
включає екстракцію жому по закінченні
процесу гідролізу та промивання отрима4
ного пектино4алюмінієвого коагулянта
водою. Також досліджені оптимальні па4
раметри утворення головного продукту, а
саме, залежність якісних показників пек4
тиновмісної речовини від способу екст4
ракції цукру з бурякової стружки, темпе4
УДК 664.292
ОДЕРЖАННЯ ПЕКТИНОВМІСНИХ РЕЧОВИН З ПЕВНИМ
СТУПЕНЕМ ЕТЕРЕФІКАЦІЇ
Самойленко М.Г., Яковенко Л.О., Трачевський В.В.
Національний авіаційний університет, м. Київ
Ключові слова: пектин, етерефікація
АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ТРАНСПОРТНОЙ МЕДИЦИНЫ � № 1 (23), 2011 г.
118
ACTUAL PROBLEMS OF TRANSPORT MEDICINE �#1 (23), 2011
ратурного режиму тощо. Для оцінки впли4
ву рН середовища на кінетику процесу
гідролізу були проведені додаткові досл4
ідження. Як гідролізуючий агент вибрана
хлоридна або фосфатна кислоти, які ма4
ють найбільшу реакційну здатність.
Гідроліз проводився за температури 70°С
протягом двох год. Концентрація кисло4
ти змінювалась від 0,25 до 3,5%. При
цьому співвідношення витрати мас q=1,5
підтримувались постійним протягом
всього досліду. Крім того, через кожну
годину визначався основний якісний по4
казник пектину – желеутворююча
здатність і вміст водорозчинних і водоне4
розчинних пектинових речовин. Дані про
вміст пектинів використовували для роз4
рахунку ступеня їх гідролізу. Встановле4
но, що з підвищенням концентрації кис4
лоти вміст протопектину в сировині зни4
жується. Так, при концентрації кислоти
0,25% і 0,50% вміст протопектину в си4
ровині складає відповідно 1,78 і 1,65. При
вищій концентрації хлоридної кислоти
3,0% вміст протопектину знижується до
1,41%, зменшується желеутворююча
здатність (13,3417,3 кПа)[3].
У табл.1. представлена характери4
стика пектину, який був добутий екстра4
гуванням із свіжого жому.
Як свідчать отриманні результати,
змінюючи техно4
логічні параметри
гідролізу можна
одержати пектини з
необхідним ступе4
нем етерефікації.
Для розробки
методики оцінки
ступеня етерефі4
кації та контролю
технологічних параметрів процесу отри4
мання пектиновмісних речовин з певним
ступенем етерефікації використовувався
метод термогравіметричного аналізу [7].
З цієї точки зору, дослідження є досить
актуальним. Цей метод є цікавим, оскіль4
ки, він дозволяє при вивченні термоокис4
лювальної деструкції полімеру отримува4
ти цінну інформацію для встановлення
взаємозв’язку хімічної структури поліме4
ру та його фізико4хімічних характеристик.
Оцінку проводили за термічною та термо4
окислювальною деструкцією пектиновм4
існих речовин.
Термічну та термоокислювальну
стійкість пектиновмісних речовин визна4
чають за термогравіметричними характе4
ристиками, одержаними у процесі дина4
мічного термогравіметричного аналізу
(ДТГ) разом із диференціальним аналізом
(ДТА) на диреватографі системи Паулік4
Паулік4Ерден у повітрі зі швидкістю підви4
щення температури 5410°С/хв в інтервалі
температур 5041000°С. Наважка 100 мг,
тигель керамічний. Швидкість потоку по4
вітря 5410 см3/хв. Розрахунок кінетичних
параметрів деструкції був проведений за
розробленою нами методикою.
Для подальших досліджень були
взяті зразки пектину з різним ступенем
етерефікації і зняті термогравіметричні
криві (рис. 1 і рис.
2).
Те р м о г р а в і 4
метричний аналіз
показав, шо криві
ДТГ та ДТА мають
кілька характерних
піків, які відрізня4
Таблиця 1
Характеристика пектинових речовин, одержаних із свіжого жому
цукрового буряка
Гідролізуючий
агент
рН t,°С ?,год Гідро-
модуль
ОСН3
%
СОСН3
%
Молеку-
лярна
маса
Міцність
желе
мм.рт.ст.
0,7 40 22 1:6 5,35 0,85 30000 530
1,0 40 18 1:4 6,6 0,65 40000 500
1,5 40 18 1:4 6,1 0,71 - 304
1,7 40 18 1:4 6,7 0,79 - 329
НСІ
1,0 70 2 1:6 6,6 0,86 35000 530
Таблиця 2
Основні термогравіметричні параметри зразків одержаних пектинів з різними
ступенями етерефікації
Зразок
пектину
Ступінь
етерефікації,% Т1,°С Т2,°С Еакт, кДж/моль
П-1 10 100 250 137
П-2 30 100 240 112
.
ACTUAL PROBLEMS OF TRANSPORT MEDICINE �#1 (23), 2011
АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ТРАНСПОРТНОЙ МЕДИЦИНЫ � № 1 (23), 2011 г.
119
ються своїми значеннями для різних
зразків пектиновмісних речовин.
Так, пік за температури Т
1
=100°С
вказує на виділення води, адсорбо4
ваної молекулами пектиновмісних
речовин. За Т
2
= 220°С починається
процес термоокислювальної дест4
рукції молекул пектину [5].
У табл. 2. наведені значення
основних термогравіметричних па4
раметрів досліджуваних зразків
одержаних пектиновмісних речовин
з різними ступенями етерефікації.
Таким чином, одержані експе4
риментальні дані показують мож4
ливість контролювання ступеня ете4
рефікації пектиновмісних речовин
методом термогравіметричного
аналізу по зміні енергії термоокис4
лювальної деструкції (Е
акт
).
Висновки
1. Встановлені оптимальні пара4
метри утворення головного про4
дукту, а саме залежність якісних
показників пектиновмісних ре4
човин (ступеня етерефікації) від
технологічних параметрів про4
ведення гідролізу;
2. Показана можливість отриман4
ня пектиновмісних речовин з
різними ступенями етерефікації;
3. Показана можливість використання
термогравометричного методу анал4
ізу пектиновмісних речовин як експ4
рес4методу контролю ступеня етере4
фікації при пектиноутворюванні;
4. Експериментально встановлено, що
розрахована енергія активації проце4
су термодеструкції пектиновмісних
речовин дозволяє передбачати кіне4
тику процесів пектиноутворення та
контролювати ступінь етерефікації
пектиновмісних речовин.
Література
1. Донченко Л.В. Технология пектина и
пектинопродуктов.4 К.: Наук.Думк.,
2000. 4 256 с.
2. Купчик М.П. Комплексоутворююча
здатність пектинопродуктів, одержа4
них з використанням електротехно4
логії.4К.: Хімія., 2003.4 150 с.
3. Купчик Л.А., Картель М.Т., Ніколайчук
А.А. Вилучення іонів токсичних важ4
ких металів модифікованими пекти4
новмісними відходами харчової про4
мисловості // Екологічний вісник. –
2008. 4 №3. – С. 11412.
4. Голубев В.Н., Шелухина Н.П. Пектин:
химия, технология, применение. 4 М.:
Химия,1995.4 317 с.
5. Удворгелі Л. Пектиновмісні порошки/
/ Харчова і переробна промисловість.
– 2004.4 № 1. – С. 22423
6. Карпович Н.С., Симхевич Е.Г. Произ4
водство пектина. – Кишинев, 1999. –
Рис. 1. Експериментальні криві ДТА-ДТГ: зразок пектину П- 2
Рис. 2. Експериментальні криві ДТА-ДТГ: зразок пектину П-1
АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ТРАНСПОРТНОЙ МЕДИЦИНЫ � № 1 (23), 2011 г.
120
ACTUAL PROBLEMS OF TRANSPORT MEDICINE �#1 (23), 2011
165 с.
7. Возняк О.В. Властивості пектинів та
їх якісний і кількісний аналіз // Еколо4
гічний вісник. 42008. 4 №1. – С. 16417.
8. Купчик Л.А., Картель М.Т., Ніколайчук
А.А. Вилучення іонів токсичних важ4
ких металів модифікованими пекти4
новмісними відходами харчової про4
мисловості // Екологічний вісник. –
2008. 4 №3. – С. 11412.
Резюме
ПОЛУЧЕНИЕ ПЕКТИНСОДЕРЖАЩИХ
ВЕЩЕСТВ С ОПРЕДЕЛЕННОЙ
СТЕПЕНЬЮ ЭТЕРЕФИКАЦИИ
Самойленко М.Г., Яковенко Л.О.,
Трачевский В.В.
Изучены процессы этерефикации
пектинсодержащих веществ, определены
оптимальные условия проведения про4
цесса получения пектинсодержащих ве4
ществ с определенной степенью этере4
фикации. Показано, что методом термо4
гравиметрического анализа возможно
контролировать процесс и степень эте4
рефикации пектинсодержащих веществ.
Summary
RECEPTION OF PECTIN4COMPRISING
SUBSTANCES WITH CERTAIN DEGREE
OF THE ETHERIFICATION
Samoilenko M.G, Yakovenko L.O.,
Trachevsky V.V.
Processes of an etherification of
pectin4comprising substances are
investigated, optimum conditions of carrying
out of process of pectin4comprising
substances reception with certain degree
of an etherification are defined. It is shown,
that a method термогравиметрического
the analysis probably to supervise process
and degree of an etherification of pectin4
comprising substances.
Впервые поступила в редакцию 22.08.2010 г.
Рекомендована к печати на заседании
редакционной коллегии после рецензирования
Вступ
Комбінована травма є одним із най4
тяжчих патологічних процесів, який суп4
роводжується значною смертністю на
догоспітальному і ранньому госпітально4
му етапах. В його основі лежить нашару4
вання патогенних механізмів різних за
походженням травм, які зумовлюють син4
дром “взаємного обтяження” [5]. Тяжку
травму відносять до стресорних впливів
на організм завдяки потужному інтеро4
цептивному впливу та стимуляції симпа4
тико4адреналової системи [2]. Самій
травмі нерідко передує виражений емо4
ційний стрес, здатний вплинути на меха4
нізми модуляції стресреалізуючих сис4
тем. Проте його роль в патогенезі трав4
ми вивчений недостатньо.
Мета роботи з’ясувати роль гостро4
го емоційного стресу на перебіг комбіно4
ваної травми в експерименті.
Об’єкт і методи дослідження
Експерименти виконано на 54 не4
лінійних білих щурах4самцях масою 1604
180 г. Першу групу (6 щурів) склали кон4
трольні тварини. У другій групі під ефір4
ним знеболенням моделювали комбіно4
вану травму шляхом нанесення тяжкої
механічної травми [6] та опіку шкіри III А4
Б ступеня 9410 % поверхні тіла [9]. У
третій групі перед нанесенням комбіно4
УДК 616<003.96+616<001.1
РОЛЬ ПОПЕРЕДНЬОГО ГОСТРОГО ЕМОЦІЙНОГО СТРЕСУ В
ПЕРЕБІГУ КОМБІНОВАНОЇ ТРАВМИ В ЕКСПЕРИМЕНТІ
Зятковська О.Я., Гудима А.А.
Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського
Ключові слова: комбінована травма, гострий емоційний стрес.
|