Еволюція чорносланцевих товщ та генерація вуглеводнів в межах давньої континентальної окраїни Тетісу (Українські Карпати та суміжні території) - Колтун, Ю.В. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
В розрізі континентальної окраїни Тетісу в межах Карпатського регіону у віковому діапазоні від венду до міоцену міститься ряд товщ, збагачених розсіяною органічною речовиною. Геохімічні дослідження порід дозволили виділити потенційно нафтогенеруючі товщі, прослідкувати їх геохімічну та термальну еволюцію від седиментогенезу до катагенезу та оцінити діапазон глибин можливої генерації вуглеводнів. In the sequence of the continental margin of Tethys in the Carpathian region within the age range from Vendian to Miocene occur several organic-rich formations. Geochemical investigations of rocks allowed distinguishing the potential petroleum source rocks, to trace their geochemical and thermal evolution from sedimentogenesis to catagenesis and to estimate the depths range of possible hydrocarbon generation.