Фармакокінетика ¹⁴С-етилового естеру ібупрофену за умов його перорального введення - Кравченко, І.А.; Александрова, О.І.; Кірєва, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Синтезовано ¹⁴С-етиловий естер ібупрофену (8,98·10⁸ Бк/моль) і вивчено вміст ¹⁴С-матеріалу в органах та тканинах мишей після перорального введення. Відмічено, що вміст ¹⁴С-матеріалу у крові, мозку, нирках та жировій тканині досягає свого максимального значення через 1 годину, та у печінці – через 3 години з моменту введення. Швидка фаза зниження триває до 12 години з моменту введення. Показники середнього часу утримання свідчать про повільний процес елімінації дослідженої речовини з організму експериментальних тварин, тому, навіть, через 48 годин спостерігається наявність естеру ібупрофену в органах і тканинах. Синтезирован ¹⁴С-этиловый эфир ибупрофена (8,98·10⁸ Бк/моль) и изучено содержание ¹⁴С-материала в органах и тканях мышей после перорального введения меченого препарата. Отмечено, что содержание ¹⁴С-материала в крови, мозге, почках и жировой ткани достигает своего максимального значения через 1 час, и в печени – через 3 часа с момента введения. Быстрая фаза снижения продолжается до 12 часов с момента введения. Показатели среднего времени удержания свидетельствуют о медленном процессе элиминации исследованного вещества из организма экспериментальных животных, поэтому даже через 48 часов наблюдается наличие эфира ибупрофена в органах и тканях. Was synthesized ¹⁴С-ibuprofen ethyl ester (8,98·10⁸ Bq/mol) and studied content of ¹⁴С-material in the mice organs and tissues after oral administration. The content of ¹⁴С-material reaches its maximum after 1 hr in the blood, brain, kidneys and adipose tissue, and after 3 hr in the liver by oral administration. The rapid phase reduction we observed during 12 hr after oral administration. The average retention time indicate about slow process of elimination of the investigated substances from the body of experimental animals, so after 48 hours we can observe the presence of the ibuprofen ester in the organs and tissues.