Ефективність гіпогомоцистеїнемічної терапії у хворих на гострий коронарний синдром - Приступа, Л.Н; Атаман, Ю.О.; Грек, А.В.; Жаркова, А.В.; Сусол, Ю.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Обстежено 60 хворих на ішемічну хворобу серця з проявами гострого коронарного синдрому (ГКС) та помірною гіпергомоцистеїнемією (ГГц). Залежно від обраного лікування обстежуваних було поділено на дві групи. І група отримувала стандартне лікування ГКС, у ІІ групі з метою корекції ГГц додатково призначалися фолієва кислота в дозі 5 мг на добу, а також вітамінний препарат 1 ампула (3 мл) якого містить: тіаміну гідрохлориду (вітаміну В1) 100 мг, піридоксину гідрохлориду (вітаміну В6) 100 мг, ціанокобаламіну (вітаміну В12) 1 мг. Термін гіпогомоцистеїнемічної терапії обраними препаратами складав 28 днів. Встановлено, що вміст гомоцистеїну (Гц) в плазмі крові хворих на ГКС знизився у І групі із 13,8 (12,1-19,9) мкмоль/л, до 10,5 (9,3-15,8) мкмоль/л, а у ІІ групі із 13,6 (12,1-18,4) мкмоль/л, до 8,9 (5,2-12,3) мкмоль/л, що відповідає безпечному рівню (концентрація Гц < 10 мкмоль/л), Р < 0,05. Використання додаткової терапії фолієвою кислотою, вітамінами В1, В6, В12 призводить до більш швидкого зниження вмісту Гц в плазмі крові хворих на ГКС до безпечного рівня. Обследовано 60 больных ишемической болезнью сердца с проявлениями острого коронарного синдрома (ОКС) и умеренной гипергомоцистеинемией (ГГц). В зависимости от проводимого лечения обследуемых были разделены на две группы. Первая группа получала стандартное лечение ОКС, во второй группе с целью коррекции ГГц дополнительно назначались фолиевая кислота в дозе 5 мг в сутки, а также витаминный препарат 1 ампула (3 мл) которого содержит: тиамина гидрохлорида (витамина В1) 100 мг, пиридоксина гидрохлорида (витамина В6) 100 мг, цианокобаламина (витамина В12) 1 мг. Срок гипогомоцистеинемической терапии избранными препаратами составлял 28 дней. Установлено, что содержание гомоцистеина (Гц) в плазме крови больных ОКС снизился в I группе с 13,(12,1-19,9) мкмоль/л, до 10,5 (9,3-15,8) мкмоль/л, а во II группе с 13,6 (12,1-18,4) мкмоль/л, до 8,9 (5,2-12,3) мкмоль/л, что соответствует безопасному уровню (концентрация Гц < 10 мкмоль/л), Р < 0,05. Использование дополнительной терапии фолиевой кислотой и витаминами В1, В6, В12 приводит к более быстрому снижению содержания Гц в плазме крови больных ОКС до безопасного уровня. The study involved 60 patients with coronary artery disease with manifestations of (acute coronary syndrome) ACS and moderate hyperhomocysteinemia (HHc). Depending on the treatment subjects were divided into two groups. The first group received standard treatment of ACS, in the second group to correct HHc additionally appointed folic acid 5 mg daily, vitamin preparation 1 vial (3 mL) which contains: Thiamine Hydrochloride (Vitamin B1) 100 mg, pyridoxine hydrochloride (Vitamin B6) 100 mg cyanocobalamin (vitamin B12) 1 mg. Hypohomocystinemic elected term therapy drugs was 28 days. It is established that the content homocysteine (Hc) in plasma of patients with ACS declined in the first group of 13,8 (12,1-19,9) mkmol/L to 10.5 (9,3-15,8) mkmol/l, and In the second group of 13,6 (12,1-18,4) mkmol/L to 8.9 (5,2-12,3) mkmol/l, which corresponds to a safe level (Hc concentration < 10 mkmol/ l), P < 0.05. The use of complementary therapy with folic acid, vitamin B1, B6, B12 leads to a more rapid decline Hc content in plasma of patients with ACS to safe levels.