Комплексна характеристика стану основних регуляторних систем та фетоплацентарного комплексу у вагітних з туберкульозом легень, обтяженим залізодефіцитною анемією - Задорожний, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проблема туберкульозу та залізодефіцитної анемії (ЗДА) є актуальною медичною та соціальною проблемою, оскільки призводить до погіршення якості життя вагітних, зниженню їх працездатності та викликає органічні й функціональні порушення основних регуляторних систем. Крім того, викликають порушення у фетоплацентарному комплексі (ФПК) — дисфункція плаценти, гіпоксія матері і плода, затримка розвитку плода та перинатальні втрати. У роботі проведено вивчення основних регуляторних систем та стану ФПК у 120 вагітних з туберкульозом легень, обтяженим ЗДА, та у 20 здорових пацієнток. Виявлені порушення еритрону, функції печінки, мікробіоценозу піхви, гемодинамічні, ендокринологічні, циркуляторні, метаболічні розлади, що призводять до страждання плода. Комплексна терапія покращила стан основних регуляторних систем, функцію фетоплацентарного комплексу, посилювала гемопоез, зменшувала гіпоксію, інтоксикацію, материнські та перинатальні ускладнення. Проблема туберкулеза и железодефицитной анемии (ЖДА) является актуальной медицинской и социальной проблемой, поскольку приводит к ухудшению качества жизни беременных, снижению их работоспособности и вызывает органические и функциональные нарушения основных регуляторных систем. Кроме того, вызывают нарушения в фетоплацентарном комплексе (ФПК) — дисфункция плаценты, гипоксия матери и плода, задержка развития плода и перинатальные потери. В работе проведено изучение основных регуляторных систем и состояния ФПК у 120 беременных с туберкулезом легких, отягощенным ЖДА, и у 20 здоровых пациенток. Установлены нарушения эритрона, функции печени, микробиоценоза влагалища, гемодинамические, эндокринные, циркуляторные, метаболические расстройства, приводящие к страданию плода. Комплексная терапия улучшила состояние основных регуляторных систем, функцию фетоплацентарного комплекса, усиливала гемопоэз, уменьшала гипоксию, интоксикацию, материнские и перинатальные осложнения. The problem of tuberculosis and iron deficiency anemia (IDA) is an actual medical and social problem, since it leads to the decreasing of life quality of pregnant women, reduces their ability to work and causes organic and functional disorders of basic regulatory systems. Additionally, it causes disruption in fetoplacental complex (FPC) — dysfunction of the placenta, maternal and fetal hypoxia, fetal growth retardation and perinatal loss. In work we studied basic regulatory systems and condition of FPC in 120 pregnant women with pulmonary tuberculosis, burdened with IDA and 20 healthy patients. Were discovered violation of erythron, liver function, vaginal microbiocenosis, hemodynamic, endocrinological, circulatory, metabolic disorders, that lead to fetal suffering. Complex therapy improved the condition of the main regulatory function of fetoplacental complex, reinforced hematopoiesis, decreased hypoxia, intoxication, maternal and perinatal complications.