Формування мікроструктури та механічних властивостей титанового сплаву ВТ22 у нерівноважних умовах швидкісної термічної обробки
Вивчено особливості формування мікроструктури та комплексу механічних характеристик високоміцного титанового сплаву ВТ22 за швидкісної термічної обробки (ШТО) залежно від умов охолодження під час гартування. Встановлено, що кращий результат термічного зміцнення при ШТО забезпечує гартування у воді...
Gespeichert in:
| Datum: | 2015 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України
2015
|
| Schriftenreihe: | Фізико-хімічна механіка матеріалів |
| Online Zugang: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/134750 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Zitieren: | Формування мікроструктури та механічних властивостей титанового сплаву ВТ22 у нерівноважних умовах швидкісної термічної обробки / О.М. Івасишин, П.Є. Марковський, І.М. Гавриш // Фізико-хімічна механіка матеріалів. — 2015. — Т. 51, № 2. — С. 15-20. — Бібліогр.: 12 назв. — укp. |
Institution
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| Zusammenfassung: | Вивчено особливості формування мікроструктури та комплексу механічних характеристик високоміцного титанового сплаву ВТ22 за швидкісної термічної обробки
(ШТО) залежно від умов охолодження під час гартування. Встановлено, що кращий
результат термічного зміцнення при ШТО забезпечує гартування у воді внаслідок
утворення більшої кількості точкових дефектів і розпаду метастабільної b-фази під
час старіння з формуванням проміжних w- та a"(a')-фаз. Головною перевагою
швидкісного нагрівання над пічним є можливість переведення у метастабільну
b-фазу всього об’єму сплаву без катастрофічного росту зерна, що дає змогу суттєво
підвищити міцність (до 1445 МРа) за збереження достатнього рівня характеристик
пластичності та ударної в’язкості. |
|---|