Optimization of friction stir welding parameters for magnesium alloy AZ91D using Taguchi design - Senthilraja, R.; Naveen Sait, A. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Friction stir welding of magnesium alloy, AZ91D casting materials has been welded and their tensile strength is investigated. Evaluation of FSW process parameters such as tool rotational speed, welding speed and axial force on tensile strength was carried out using Taguchi parametric design and optimization approach. Optimized process parameters are established using ANOVA technique and the percentage contribution of process parameters are also determined. Досліджували зварювання тертям з перемішуванням (FSW) магнієвих сплавів, литих матеріалів AZ91D та вивчали їх границю міцності на розрив. Оцінювали параметри процесу FSW, а саме: швидкість обертання інструменту, швидкість зварювання та дію осьового навантаження на границю міцності на розрив, використовуючи пристрій Тагучі, та оптимізаційний підхід. Оптимізацію параметрів проводили за методикою ANOVA та із врахуванням процентного внеску параметрів процесу. Исследовали сварку трением с перемешиванием (FSW) магниевых сплавов, литых материалов AZ91D и изучали их предел прочности на разрыв. Оценивали параметры процесса FSW, а именно: скорость вращения инструмента, скорость сварки и действие осевой нагрузки на предел прочности на разрыв, используя установку Тагучи, и оптимизационный подход. Оптимизацию параметров проводили по методике ANOVA и с учетом процентного взноса параметров процесса.