Визначення коефіцієнта інтенсивності напружень для тріщини поперечного зсуву у балковому зразку - Кунь, П.С.; Штаюра, С.Т.; Ленковський, Т.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
З використанням методу суперпозицій напружених станів встановлено формулу для визначення коефіцієнта інтенсивності напружень поперечного зсуву KІІ у балковому зразку двотаврового перерізу. Порівняння розрахункових результатів із теоретичними, отриманими раніше методом скінченних елементів, вказує на задовільну їх збіжність у широкому діапазоні відносних довжин тріщини. Используя метод суперпозиций напряженных состояний установлена формула для определения коэффициента интенсивности напряжений поперечного сдвига KІІ в балочном образце двутаврового сечения. Сравнение расчетных результатов с теоретическими, полученными ранее методом конечных элементов, указывает на удовлетворительную их сходимость в широком диапазоне относительных длин трещины. Using the method of superposition of stress states the formula for determining the stress intensity factor KІІ in the transverse shear of I-beam specimen is established. The calculated results are compared with the theoretical ones previously obtained by the finite element method, thus indicating their satisfactory convergence in a wide range of the relative crack lengths.