Електронно-мікроскопічне вивчення верхньоюрських криптокристалічних вапняків Передкарпатського прогину в контексті їх генезису - Мороз, М.В.; Мороз, П.В.; Пермяков, В.В. (Інститут геологічних наук НАН України, 2008)
На основі електронномікроскопічного вивчення верхньоюрських криптокристаллічних вапняків Передкарпатського прогину вперше виділено два типи реплік з поверхні сколу: блоковий і агрегатнозгладженоблоковий. В останньому виявлені релікти студенистоподібних ниток синьо-зелених водоростей, які дають підстави стверджувати про біохемогенний генезис порід, що сформувалися в умовах припливно-відпливних обмілин давнього шельфа Карпато-Подільського сегменту континентальної окраїни океану Тетіс у водах з підвищеною солоністю. On the base of the electronic microscope investigation of the Upper Jurrassic micrite of the Carpathian Foredeep two types of ”replica surfaces” were revealed, such as: block and agregatic smoothly block. The relicts of gelly–like threads of Cyanophyta algaes, which show the biochemogenic genesis of rocks, formed in conditions of the tidal shallows of ancient shelf of the Carpathian – Podolian continental margin of Tethys ocean in the high salinity waters were detected in the latter type at for the first time.