Пружна взаємодія отвору та поверхневих радіальних тріщин різної довжини в ізотропній пластині - Довбня, К.М.; Крупко, Н.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Розглянуто взаємовплив чотирьох поверхневих тріщин і кругового отвору в тонкій ізотропній пластині. Для розв’язання задачі використано метод граничних інтегральних рівнянь та модель лінійних пружин. Систему граничних інтегральних рівнянь для цієї задачі розв’язано числово методом механічних квадратур. Встановлено взаємовплив дефектів за їх близького розташування. Обчислено коефіцієнти інтенсивності напружень у вершинах тріщин і коефіцієнти концентрації напружень на контурі отвору. Рассмотрено взаимовлияние четырeх поверхностных трещин и кругового отверстия в тонкой изотропной пластине. Для решения задачи использованы метод граничных интегральных уравнений и модель линейных пружин. Система граничных интегральных уравнений для этой задачи решена численно методом механических квадратур. Установлено взаимовлияние дефектов при их близком расположении. Вычислены коэффициенты интенсивности напряжений в вершинах трещин и коэффициенты концентрации напряжений на контуре отверстия. The case of interaction of four surface cracks and a circular hole in a thin isotropic plate was considered. To solve this problem, the method of the boundary integral equations and the line-spring model were applied. The system of the boundary integral equations for this problem was solved numerically by the method of mechanical quadratures. The influence of defects on each other are demonstrated when they are close together. The stress intensity factors at the crack tip and the stress concentration factors at the hole contour are calculated.