Залежність енергетичних характеристик кіл заряду суперконденсаторів від їхніх початкових і кінцевих напруг - Білецький, О.О.; Супруновська, Н.І.; Щерба, А.А. (Технічна електродинаміка, 2016)
У роботі визначено залежності енергетичних характеристик електричних кіл заряду суперконденсаторів (заряд
яких є нелінійною функцією від напруги на їхніх клемах) від ідеального джерела електрорушійної сили, яким
для ємнісних накопичувачів електроенергії може бути батарея акумуляторів. Виконано порівняння енергетичних
характеристик кіл заряду суперконденсаторів і звичайних конденсаторів. Визначено умови зменшення
втрат електроенергії в колах заряду нелінійних і лінійних конденсаторів від акумуляторної батареї. Встановлено
особливості впливу на такі втрати енергії початкових і кінцевих напруг на конденсаторах та їхніх ємностей. В работе определены зависимости энергетических характеристик электрических цепей заряда суперконденсаторов
(заряд которых является нелинейной функцией от напряжения на их клеммах) от идеального источника
ЭДС, которым для емкостных накопителей электроэнергии может быть батарея аккумуляторов. Выполнено
сравнение энергетических характеристик цепей заряда суперконденсаторов и обычных конденсаторов. Определены условия уменьшения потерь электроэнергии в цепях заряда нелинейных и линейных конденсаторов
от аккумуляторной батареи. Установлены особенности влияния на такие потери энергии начальных и
конечных напряжений на конденсаторах и их емкостей. Available dependences of power characteristics of charge circuits of supercapacitors (charge of which is nonlinear
function of voltage on their terminals) on ideal source EMF, which for capacitive storages can be the accumulator battery
are defined in this work. Comparison of power characteristics of charge circuits of supercapacitors and usual capacitors
is executed. Conditions of decrease of electric power losses in charge circuits of nonlinear and linear capacitors
from the accumulator battery are defined. Features of influence of energy of initial and final voltages of capacitors
and their capacities on such losses are determined.